В новините
 
08.04.2009 19:58   Новината е видяна 5569 пъти
Изследвания на БСК допринесоха за изработване на становище на ИСС относно възможностите за намаляване на административните пречки и подобряване на бизнес средата в България

 Зам.-председателят на БСК Камен Колев участва днес, 8 април, в пресконференция на Икономическия и социален съвет, по време на която беше представено приетото от Пленарната сесия на ИСС становище на тема “Възможности за намаляване на административните пречки и подобряване на бизнес средата в България”.

      В пресконференцията участваха още: Доц. д-р Лалко Дулевски - председател на ИСС, Васил Велев - член на ИСС от Група І – работодатели, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, докладчик по становището, Милена Ангелова - член на ИСС от Група І – работодатели (АИКБ), и Валентина Зартова - член на ИСС от Група І – работодатели (БТПП).

      ИСС разработи становището “Възможности за намаляване на административните пречки и подобряване на бизнес средата в България” по собствена инициатива, отчитайки важността на тези проблеми и особено тяхната актуалност в периода на финансова и икономическа криза у нас. По-добрите регулации и по-малкото пречки пред бизнеса са решаващи за повишаване на конкурентоспособността на страната ни и един от начините за преодоляване на негативните ефекти от кризата, счита ИСС.

      В направения анализ се констатира “печална равносметка” от 10-годишния опит на правителствата у нас за ограничаване на административния контрол и подобряване качеството и прозрачността на административните услуги.

      Документът съдържа пакет от мерки, които според ИСС държавната администрация трябва да предприеме във възможно кратки срокове. Ако тези препоръки бъдат възприети, те ще окажат осезаемо положително въздействие върху икономическия растеж, заетостта, привличането на чуждестранни инвестиции и развитието на предприемачеството у нас.

      Припомняме, че Българската стопанска камара първа постави пред институциите и обществеността проблема със съществуването на множество неправилно администрирани регулаторни режими, чрез няколко последователни свои изследвания по темата. През февруари 2003 г. БСК излезе със становище по проекта на Закон за административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност.

      През м. март 2007 г. изследванията на БСК бяха централна дискусионна тема на заседание на Комисията за борба с корупцията при Народното събрание. Подобни обсъждания бяха проведени, също така, по време на множество обществени и междуинституционални форуми (вж. ТУК, ТУК, ТУК, ТУК, ТУК, ТУК, ТУК, ТУК и др.).

      През последните няколко години по проблема официално бяха сезирани Главният прокурор, Омбудсманът на Р България, Министър-председателят, Президентът, парламентарни комисии, министерства, общини, международни институции.

      На 19 февруари 2007 г. изследването на БСК стана повод за парламентарно питане към министър-председателя относно регулаторните режими като източник на корупция.

      През м. март 2008 г. БСК представи информационна система за мониторинг на регулаторните режими, администрирани от общинските власти. Системата е on-line базирана и представлява унифициран софтуер, позволяващ осъществяване на справки за администрирането на различните регулаторни режими.

      На 2 септември 2008 г., министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев и министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова представиха на Главния прокурор Борис Велчев информация за наличието на незаконосъобразни подзаконови актове на общински съвети за администриране на регулаторни режими.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |