В новините
 
09.04.2009 21:34   Новината е видяна 5089 пъти
Бургас, Сливен, Ямбол и Стара Загора учредиха Сдружение на общините от Югоизточен регион

В Бургас официално бе учредено Сдружение на общините от Югоизточен регион - България. Обединението е първото от този тип за страната. Учредителните документи бяха подписани от Димитър Николов - кмет на Бургас, Светлин Танчев - кмет на Стара Загора, Георги Славов - кмет на Ямбол, и от Стоян Марков - представител на Община Сливен, директор на дирекция "Икономическо развитие и европейски програми".

В церемонията взе участие евродепутатът Румяна Желева. Присъстваше и кметът на Нова Загора Николай Грозев, който заяви желанието си скоро към сдружението да се присъедини и общината, която ръководи.

Да се говори и действа от името на региона е нов стил за България, но в Европейския съюз това е утвърдена практика с доказани резултати. Сдружени, общините и градовете решават много по-лесно проблемите на безработицата, екологията, инфраструктурата и образованието. Регионите ползват с предимство средства по различни европейски програми, а думата им пред държавната власт има по-голяма тежест.

В Управителния съвет на Сдружението влязоха кметовете Димитър Николов, Йордан Лечков, Светлин Танчев, Георги Славов и зам.-кметът на община Бургас Ивелина Василева, която ще бъде и негов секретар.

Контактите и планирането на общи проекти между общините от Югоизточен регион започнаха преди повече от година. През лятото на 2008-ма Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора и Нова Загора участваха с обща презентация в инициативата "Дни на отворените врати" в Брюксел. Новоучреденото сдружение ще ползва офиса на Бургас в белгийската столица за преките си контакти с Европейската комисия.

Основен приоритет в дейността на сдружените общини от Югоизточен регион ще бъде подготовката на интегрирани регионални проекти в областта на инфраструктурата, управлението на отпадъците, културно-историческия туризъм и туризма въобще, в областта на възобновяемите енергийни източници и др.

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |