В новините
 
16.04.2009 20:58   Новината е видяна 8988 пъти
Електродният колектор от мембранен тип на BASF прави екологичните източници на енергия по-достъпни

Всеки който очаква да чуе шума на двигателя, когато излита моторният глайдър “Antares DLR-H2” ще остане изненадан: самолетът се вдига във въздуха почти напълно безшумно. Няма мирис на гориво. Това е така, защото Antares е първият самолет с екипаж, който се захранва изцяло с водород (H2). Системата на горивните клетки, която позволява това да се случи, е скрита под крилата на самолета. Там се генерира цялото електричество, необходимо за електрическия двигател и електрониката на борда. Сърцето на системата е електроден колектор от мембранен тип (MEA), разработен от фирмата BASF Fuel Cell (BFC). В колектора химическата енергия, която се отделя при реакцията на кислорода с водорода, се превръща директно в електрическа и топлинна (виж графиката).


Antares DLR-H2 е построен от German Aerospace Center (DLR) и фирмата Lange Aviation, с цел да изпробват потенциала на горивната клетка за приложения в сферата на авиацията. “BASF участва в пилотния проект, за да подпомогне най-новата технология за добив на електроенергия, която наистина ще добие широка популярност в близко бъдеще, не само на борда на самолетите” споделя д-р Карстен Хеншел от BFC. “Във време на оскъдни енергийни ресурси горивната клетка може например да подсигури доставките, защото има много източници на водород: вятърна или слънчева енергия, природен газ или дизелово гориво. Още повече, тази система е много по-ефективна от обикновените енергийни технологии и единственият остатъчен продукт е във вид на водна пара.”


Колекторът от мембранен тип на BASF открива нови хоризонти пред инженерите: той съдържа първата в света мембрана за горивни клетки, създадена с търговска цел, която оперира при температура до 180C. Тази технология е позната в търговската мрежа под името Celtec®. Горивните клетки с този материал могат да се охлаждат от въздуха и не се налага да бъдат поливани с вода. Това премахва необходимостта от овлажнители за въздух, водни помпи, резервоари, клапани и почистващи системи. 


“Благодарение на Celtec®, горивната клетка вече се нуждае от 1/3 по-малко компоненти и това намалява цената и с до 40%. Разработването на  тази високотемпературна мембрана най-накрая позволява горивните клетки да навлязат в търговската мрежа” обяснява още д-р Хеншел. Всеки от колекторите MEA е включен в матрица от електропроводими графитни платки. Платките свързват отделните клетки, отвеждат електричеството и снабдяват колекторите с кислород и водород. С тези обединени усилия, горивните клетки са способни да вдигнат Antares в небето.


“След пробните полети на Antares, възнамеряваме да инсталираме горивната клетка в Airbus A320, където да я оптимизираме за работа при големи самолети, за да постигнем още по-добро бордово електрозахранване” – пояснява д-р Йозеф Кало от DLR Щутгарт. При инсталиране в голям самолет, горивната клетка ще бъде наистина многофункционална: за добиване на електричество, а страничните продукти топлина и вода могат да се използват като „антифриз” за крилата и снабдяване на тоалетните. Пробните полети на DLR с Antares са предвидени да приключат през 2010 година, когато се очаква горивната клетка да полети за първи път със самолет “A320 ATRA” на DLR.
 
 
 


Очакванията


Необходимостта от продуктите на BASF с марка Celtec® непрекъснато се увеличава- освен съществуващото производство на горивни клетки във Франкфурт, това лято се очаква да заработи и нов завод в Съмърсет (Ню Джърси) в САЩ. 


BASF изгради постоянна клиентска база и участва в редица изследователски проекти, спонсорирани от Европейската Комисия и Германското Федерално Правителство. Над 150 компании и институти черпят от Celtec®. Тази тендеция ще се засилва все повече, тъй като горивната клетка е на път да направи решителната крачка от лабораториите към търговската мрежа. Издръжливите на висока температура горивни клетки скоро могат да бъдат използвани за редица приложения – от портативни съоръжения за къмпинг, за доставка на електричество и топлина за дома или в по-далечно бъдеще в автомобилите. Технологията е гореща тема за електрониката, която се обръща към горивната клетка с очакването тя да предостави пет пъти по-дълъг жизнен цикъл на мобилните телефони, радио приемниците и лаптопите.
 
 

 


 


За BASF

BASF е водещата химическа компания в светoвен мащаб. Портфолиото на BASF включва от химикали, пластмаси и продукти за производители, селскостопански продукти и фини химикали, до суров нефт и природен газ. Като надежден партньор BASF помага на клиентите си да станат още по-успешни в практически всички сфери на индустрията. С високоценентите си продукти и решения BAFS има важна роля в намирането на решения за глобални предизвикателста като защита на климата, енергийна ефективност, хранене и мобилност. BASF има приблизително 97,000 служители и отбеляза продажби на стойност повече от 62 милиарда евро през 2008 година. Акциите на BASF се търгуват на борсите във Франкфурт, Лондон и Цюрих. Допълнителна информация за BASF можете да намерите в Интернет на адрес: www.basf.com.

 

Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |