В новините
 
29.04.2009 11:51   Новината е видяна 4146 пъти
ЕП прие доклада на Атанас Папаризов за достъпа до газопреносни мрежи

Докладът относно условията за достъп до газопреносните мрежи, приет с 594 гласа "за", 24 "против" и 65 "въздържали се", цели укрепването на вътрешния пазар на газ, подобряването на сътрудничеството между операторите на преносни системи и хармонизирането на правилата за операторите на системи за съхранение на газ. Други важни въпроси в доклада са засилването на прозрачността и осигуряването на дългосрочни програми за осигуряване на доставките на газ, предотвратяването на сериозни смущения в тях и планирането на инвестициите.


Основните акценти в регламента относно достъпа до газопреносни мрежи са следните:


създаване на общи правила за пренос на газ чрез установяване на задължителни мрежови кодекси, като база за развитието на единен енергиен пазар;
приемане на 10-годишен европейски инвестиционен план като основа за националните инвестиционни планове на операторите на преносни системи;
увеличаването на правомощията на Агенцията за сътрудничество между енергийните регулатори в процеса на изработване на мрежови кодекси и реализиране на инвестиционните планове.
 

Докладът засилва също регионалните инициативи за сътрудничество между държавите членки, националните оператори и преносните предприятия, с цел да се гарантират редовни и сигурни доставки на газ.


Докладчикът Атанас Папаризов направи следния коментар по време на дебата в пленарната зала: 


"В областта на достъпа до газопреносните мрежи, целите на Третия енергиен пакет са постигнати. Създадена е основата за изграждането на общ европейски енергиен пазар, основаващ се на правила, детайлно разписани в мрежови кодекси със задължителен характер. Увеличени са възможностите за развитие на регионалното сътрудничество, където наред с европейската мрежа на операторите на преносни системи и националните регулатори, съществена стимулираща роля ще има и Агенцията за сътрудничество между енергийните регулатори. 


Значително се повишава сигурността на доставките и се стимулира изграждането на нова инфраструктура чрез разработването от европейската мрежа на операторите на десетгодишен мрежов инвестиционен план, чието изпълнение се контролира от националните регулатори и се наблюдава от Агенцията. Дава се възможност на всички участници на пазара чрез ясно разписани процедури да участват в разработването на мрежовите кодекси и да предлагат тяхното изменение, в случай, че практиката покаже такава необходимост. Засилват се условията за конкуренция между доставчиците чрез по-стриктни правила относно информацията и прозрачността на дейността на преносните оператори.


Бих искал особено да благодаря на участниците в преговорите за подкрепата за предложенията, които направих по отношение на десетгодишния инвестиционен план и на развитието на регионалните инициативи за сътрудничество. Освен това съм удовлетворен, че в резултат на проведените преговори бе постигнат по-добър баланс между правомощията на европейската мрежа на операторите на преносни системи, на Агенцията за сътрудничество между националните регулатори и на Европейската комисия с цел осигуряване изграждането на функциониращ, ефективен и конкурентен пазар."

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |