В новините
 
12.05.2009 20:01   Новината е видяна 3713 пъти
Шейново откри първият в страната специализиран кабинет за профилактика на рака на маточната шийка

Пациентите ще получават информация за изследвания и прегледи чрез SMS

Във II САГБАЛ „Шейново”, София бе открит специализиран кабинет за профилактика на рака на маточната шийка (РМШ). В него всяка жена може да получи цялостна медицинска консултация от специалисти в областта на женското здраве, информация за заболяването, методите за предпазване, лечение и ваксинация.  До края на месеца в кабинета ще се извършват безплатни консултации от водещи специалисти. Пациентите ще заплащат само за необходими изследвания и допълнителни медицински услуги. Прегледите ще бъдат извършвани всеки делничен ден от 8.30 до 13.30 часа, при предварително записване на телефон: 02/ 9659467. Не се изисква направление от личен лекар.


В кабинетът работи уникална система за SMS – известяване на пациенти за прегледи, готови изследвания и ваксинации. Специализираното приложение няма аналог в клиничната практика у нас и е разработено специално за САГБАЛ „Шейново” от Силдекс с партньорството на М-Тел. Системата за SMS - известяване подпомага превенцията и ранната диагностика на заболяването и е създадена с цел улесняване на комуникацията: лекар – пациент, планиране на профилактиката и лечението за всички жени, независимо от здравно-осигурителния им статус. За целта е необходимо предварително регистриране в  системата чрез изпращане на SMS. Регистрацията може да бъде направена лично, а също и от упълномощен общопрактикуващ лекар или лекар специалист. Системата изпраща SMS за успешна регистрация. Активният потребител на услугата получава SMS с насрочена дата и час за преглед при специалист, и напомнящ SMS два дни преди определения вече преглед. Данните на пациентите се съхраняват в еЛАК и в централния регистър, където се записват и резултатите от лабораторните изследвания. Системата уведомява с SMS и лекаря, изпратил материал за изследване. Лекарят преглежда резултатите,  синхронизира ги от еЛАК в собствената си система, добавя разчитане на резултатите и диагноза отново на двете места (централен регистър и еЛАК).


Когато резултатите от прегледа са готови, потребителят получава съобщение, че трябва отново да посети своя лекар. В случай, че пациентът има отклонения от нормата, които налагат допълнително уточняване или по-спешни мерки, (чрез SMS) се насрочва ново посещение. За профилактика на рака на маточната шийка се препоръчват прегледи и изследвания веднъж годишно, затова на потребителите на услугата ще бъде напомняно чрез съобщение за насрочване на следващ контролен преглед. 


Очаква се до края на месеца достъп до системата да имат абонатите на всички мобилни оператори и да бъде обявен единен номер.


РМШ е вторият по честота рак при жените, който отнема живота на 270 000 жени в света за година. В България всеки ден една жена умира от РМШ. Най-добрата защита срещу заболяването са редовните профилактични прегледи и ваксинацията.


„Шейново” е първата специализирана АГ-болница в страната, която обръща внимание на превенцията на РМШ и неговата ранна диагностика. С откриването на кабинета клиниката се присъединява към националната кампания за борба с рака на маточната шийка „За теб и тези, които обичаш”. 






Ключови думи: болница, АГ,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |