В новините
 
19.05.2009 12:57   Новината е видяна 5816 пъти
Първи урок по религия и въвеждане в дебрите на православното християнство получиха днес възпитаниците на Центъра за работа с деца от улицата - Бургас
Първи урок по религия и въвеждане в дебрите на православното християнство получиха днес възпитаниците на Центъра за работа с деца от улицата - Бургас. Любезен домакин на начинанието, предприето по инициатива на инспекторът по превенция към Областна дирекция на МВР - Бургас - Цветелина Рандева, бе отец Захари Дечев от бургаския катедрален храм “Св. Св. Кирил и Методий”. С особено вдъхновение и жар отец Захари разкри пред малчуганите тайни от живота на Исус, важността на добродетелите и ценностите в християнското семейство, както и каква упоритост и жертвоготовност са необходими за да може всеки един от православните да остави диря след приключване на земния му път. Отец Захари наблегна на значението на образованието за всеки един млад човек, както и за нуждата от полагане на труд, в резултат на който хората да се сдобиват с хляб и материални блага. “Православието отрича проявите на просия и скитничество, на кражби и безпризорност, като голямата му цел е всеки да намери мястото си в живота и чрез труд, интелект и мир с останалите да преживее дните си”, обърна се в беседата си към подрастващите бургаския духовник.

      Искрен интерес за малчуганите от Центъра за работа с деца от улицата предизвикаха обясненията на отец Захари относно историята на катедралния храм “Св. Св. Кирил и Методий”, значението на кръстния знак и церемонията по влизане, престой и излизане от православните църкви. Отец Захари подчерта особената важност на религиозното образование по православие в бургаските училища, като приветства идеята децата от ромски произход, занимавани в Дневния център да бъдат посветени в православното тайнство. Според бургаския духовник, днес децата не са духовно просветени, поради което възникват агресията и неприязнеността между тях. Гневът и омразата започват да се възприемат, като нормални поведенчески реакции, а единственото оръжие срещу тях е православното образование.

      Отец Захари е доктор по педагогика. Преподавател е в три университета - Софийския, Пловдивския и Шуменския по методика на обучение по религия, заместник председател на дружеството на краеведите в Бургас, член е на съюза на учените - секция «Педагогика и психология». Има издадени близо 60 научни статии и ученически помагала, ръководител на единствената краеведска ученическа експедиция, извършваща проучвания в Странджа. Именно поради богатия му опит с деца и огромното желание за просвещаването им в православието, Отец Захари бе поканен от Областна дирекция на МВР - Бургас, като партньор в превантивните полицейски занимания с подрастващите от Центъра за работа с деца от улицата, провеждани от инспекторът по превенция - Цветелина Рандева от създаването на Дневния център до сега.

      Планирано е през лятната ваканция заниманията по православие с малчуганите от Центъра да продължат, като преди началото на учебната 2009 / 2010 година да приключат с посещение на православни храмове в Бургаски регион. 




Ключови думи: религия, православно християнство, превенция,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |