В новините
 
02.06.2009 15:34   Новината е видяна 4818 пъти
Бургас отбеляза 133 години от подвига на Ботев

2 юни 2009/ Бургас почете подвига на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Тържественият ритуал по случай 133 – та годишнина от смъртта на големия български поет и революционер се проведе пред паметника му в Морската градина.

     С духова музика и военни почести започна церемонията по отдаване на почит към великия българин. В знак на признателност към смелостта и гения на поета бяха рецитирани едни от най-силните и емблематични негови стихове.

     Венци и цветя пред паметника на Христо Ботев поднесоха кметът на Бургас Димитър Николов, неговите заместници Красимир Стойчев, Йорданка Ананиева, председателят на Общински съвет – Бургас Снежина Маджарова, областният управител Любомир Пантелеев, директорът на ОД на МВР Васил Едрев и Военноморска база – Бургас.

     Свойта почит към паметта на бореца за свобода отдадоха още почетните консули на Румъния и Грузия, представители на политически партии, родолюбиви организации и сдружения, и редица признателни граждани.

     Тържественият ритуал завърши с поклон пред великото и знаменателно дело на големия български герой и изпълнение на химна на Република България.

     Церемонията по отбелязване Деня на Ботев бе организирана от Община Бургас и Военноморска база – Бургас.

     Денят на Ботев се отбелязва за първи път още през 1884 г. във Враца и Пловдив, а официално като ден на признателност към поета и загиналите за свободата на България се чества от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват живи Ботеви четници.

     Пишейки думите „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира...”, едва ли Христо Ботев е предполагал, че те ще се свържат с неговото име, а героичната му гибел ще се превърне в Денят, в който цял един народ почита своите герои и ще остане завинаги като Денят на Ботев. 






Ключови думи: Ботев, ритуал, духова музика, военни почести,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |