В новините
 
30.06.2009 19:33   Новината е видяна 6527 пъти
Феста Холдинг се отказва да получи 11 дка общински парцел
„Феста Холдинг” АД се отказва от преговорите за предотвратяване на мащабно строителство на атракцион в Стария Несебър. Негативната кампания разгърната от членове на местната партия ДЕЛА доведе до проваляне на едногодишни тежки преговори между частното дружество и Община Несебър за замяна на 23 дка терен на несебърския полуостров, срещу 11 дка общински земи в новия град. Управителката на дружеството г-жа Петя Славова е изпратила официална нотариална покана до Община Несебър за незабавно встъпване в собственост на 1/5 от площта на полуострова и издигане на атракционен комплекс и делфинариум там. 

      Въпросната сделка бе сключена от предишното ръководство на Община Несебър през 2004 г. и предизвика силна негативна реакция не само сред гражданите на Несебър. Опитите на сегашния Кмет г-н Николай Димитров и Председателя на Общинския съвет г-н Благой Филипов да анулират сделката бяха окончателно загубени във ВАС. НИПК съгласува проекта на „Феста” и за съжаление нищо в момента вече не е в състояние да предотврати разкопаването на Стария Несебър. Това означава реално, че градът – паметник ще бъде изключен от списъка на световното културно – историческо наследство на ЮНЕСКО. 

      Въпреки усилията на общинското ръководство, голямото болшинство общински съветници и гражданското общество в Несебър, шепа активисти на ПП ДЕЛА, направиха всичко възможно да провалят постигнатото съгласие с „Феста Холдинг” АД за замяна на собствените им 23 дка в Стария град, срещу 11 дка терен в новата част. С безотговорните си и неотговарящи на истината твърдения, че замяната е „далавера” те предизвикаха остра реакция от страна на частното дружество, което реши да запази собствеността си и да пристъпи към реализация на проекта. 

      По този начин, изключително по вина на определени лица, е нанесена непоправима и фатална вреда. Тя е не само за град Несебър и всички жители на региона, но и за националния интерес на България, която ще загуби единствения си град, категоризиран като съкровище на цялото човечеството. Не случайно, преди няколко седмици, всички политически сили представени в Общинския съвет колективно осъдиха действията и поведението на партия ДЕЛА, заради деструктивната и негативна активност, в работата на местния парламент. 

      Подобни своеволни прояви на „псевдо-политици” разриват изключително вредната роля, която могат да играят в политическия и стопански живот на страната субекти, съществуващи и консумирайки власт изключително за лична полза и гонейки свои болни амбиции.

      В поредица от предишни прессъобщения на Община Несебър до всички медии бе обяснено подробно и точно какво налага търсенето на алтернативен вариант, с цел запазването на историческата част на древния град от мащабни разкопки и строителство. Постигнатото споразумение с „Феста” бе резултат на много дълъг и труден период на взаимни срещи, работни разговори и интелектуален труд. За съжаление всичко това бе унищожено с лека ръка от няколко души, които поставиха собствените си и партийни и бизнес приоритети, над тези на гражданите на Несебър и цялото българско общество. 

      В нотариално писмо до Общината „Феста Холдинг” изискват също и плащане на неустойки за неползване на терена в Стария Несебър, в размер на над 2  млн. лв. Тази претенция ще бъде в тежест на общинския бюджет. Промяната на позицията и прехвърлянето на въпроса от масата на преговорите в прерогативите на съда и прокуратурата, заплашват да поставят Общината в позицията на нарушител на разпоредбите на ВАС и на българското законодателство, заради опитите да запази историческия несебърски полуостров от модерно строителство.

      От името на административното ръководство на Община Несебър и от името на ръководството на Общинския съвет, изказваме острото си възмущение от действията на гореспоменатите личности и медийните манипулации, предизвикали това неблагоприятно за преговорите с „Феста” решение. Всички българи знаят за пороците, които наследихме от близкото минало и тоталното ощетяване на обществения интерес, с многобройни спорни сделки. Ние направихме всичко възможно да преодолеем една подобна негативна сделка, с общите усилия на новата общинска власт и ръководството на дружеството „Феста Холдинг”.

      Под формата на уж глашатаи на истината, хора от ДЕЛА саботираха преговорите за замяна на терените и съхраняване облика на Стария Несебър.

      Излъгаха, че Общината ще изгуби пари, когато е тъкмо обратното – тя ще спечели много и не само материални активи от запазването на земята на полуострова.

      Заблудиха, че разговорите били „на тъмно”, когато те са били обсъждани многократно от общинските съветници и публично оповестявани.

      Скриха истинската причина за въпросните преговори с г-жа Петя Славова и

      не дадоха никаква алтернатива за вариант, как все пак да бъде запазена целостта на града – паметник.

      Всичко това оставя изцяло отговорността за провалените преговори и предстоящите нежелани събития, в лицето на Атанас Терзиев и неговите сподвижници.

      Община Несебър твърдо застава зад своите граждани и е готова докрай да се бори заедно с тях за общата кауза да не позволяваме на лични и частни интереси повече да диктуват живота и съдбата на България.
 




Ключови думи: Феста Холдинг, Стария Несебър, партия, Община Несебър,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |