В новините
 
10.07.2009 14:57   Новината е видяна 13534 пъти
ЛИДЕР прави капан на кмета на Карнобат

Настоящата публикация е предоставена учтиво от редакцията на бургаския седмичник в-к Десант по наша молба, предизвикана от желанието ни да предоставим и ДРУГАТА страна в медиен двубой, който не бихме могли да окачествим като джентълменски.

Материалът представлява журналистическо разследване на нашата приятелка Катя Касабова и авторските права са собственост на гореспоменатота издание

Местният координатор  Антон Панайотов, който изчезна с пари от общинската каса и беше разследван за покупка на гласове, си отмъсти на кмета с долнопробна постановка
 Катя Касабова.
    Възможно ли е кметът на Карнобат Георги Димитров да пребие две деца, ден преди изборите – между 5 и 5,15 часа на разсъмване, пред вратите на самата община? Само защото ги видял да лепят плакати? И защото беше оповестено в прссъобщение да „сипе с нечленоразделна реч поредица вулгарни ругатни, закани и обиди, да ги бута, дърпа и удря... докато ги малтретира да крещи с пълно гърло: ти мен познаваш ли ме бе, аз съм кмета на Карнобат!“, а след като „децата успели да се изтръгнат от ръцете на насилника, собственоръчно да накъса плакатите и с нокти лично да изстърже налепеното по стената“? Възможно е, ще кажете, какво ли не се случва в разпасана България. Особено, ако не знаете що за човек е кметът на Карнобат.
Но това не е всичко, което сътвори за очернянето му щабът на ЛИДЕР, а само щрихи от първото комюнике, което за броени часове в събота до обед заля информационното пространство. Последваха жалби на партията до РИК, прокуратурата и МВР. В понеделник компроматната война срещу Димитров продължи с призив от щаба „до всички независими медии да проведат анкета сред жителите на Карнобат с въпроса: „Виждали ли сте кмета пиян? и „Пие ли кметът на Карнобат?“. Информационните агенции отново разпространиха  черния пиар, без да чуят другата страна.

Ние обаче решихме да проверим нещата на място и действително да проведем анкета. Още в същия ден – в понеделник. Оказа се, че антикметската постановка има предистория и иде реч за отмъщение. Тя излиза наяве в началото на юни т.г., когато шефът на общинската фирма „Общински имоти“ - 34-годишният Антон Панайтов изчезва с 30 хил.лв. служебни пари. По това време вече е станал координатор на ЛИДЕР в града, а до евровота има само една седмица. Прокуратурата го издирва, защото сумата е изтеглена от банковата сметка на дружеството без втория задължителен подпис на главния счетоводител. В същото време из Карнобат се понася мълвата, че Панайотов и човек, който наскоро е излязъл от затвора, обикалят циганската махала, за да пазарят гласове. Не закъснява и резултатът –  на 7 юни ЛИДЕР чупи  рекорда  сред ромите в квартала, както и в три  села, където изобщо не са чували кой е Ковачки. След сигнал до МВР за покупката на гласовете, разследващите органи подемат Антон Панайтов.

    Поразпитахме хората като какъв познават градоначалника си -  злоупотребява ли с алкохол, арогантен ли е, възможно ли е да бие деца. Карнобатлии не бяха чували за такъв инцидент от събота, а за кмета си не даваха лоша дума да кажем – бил кротък, с добро семейство, жена му - аптекарка, наскоро им се родило внуче. Не помнят някой да го е засичал пиян. След допитването по главната улица, към 16,20 часа екипът ни отиде в „Общински имоти“, за да разберем от лично от управителя Панайотов върнал ли е парите на общината, докъде са стигнали жалбите за боя над децата и доволен ли е от резултата в неделя. 

„О-о, изобщо не го търсете, въобще не сме го виждали да идва на работа“, казаха от рецепцията на хотел „Карнобат“, където на втория етаж, се помещава общинското предприятие.Табелките по заключените врати бяха свалени.

Лесно открихме дома на шефа на карнобатските общински имоти – на ул.“Патриарх Евтимий“, в центъра на града. Отвори ни детегледачката на сем.Валя и Антон Панайтови. Жената обясни, че били в Бургас и по телефона ни уреди среща след 30 минути в кафенето на ресторант „Савоя“. Коректно се отправихме към мястото на срещата. Останахме поразени от клиентите на заведението, които също като нас очакваха да се появи Панайотов.

„Само да ми падне – жив ще го дера, знаете ли колко работа му свърших и накрая нищо!“, закани се възрастен мъж пред чаша бира(разполагаме с магнетофонни записи-б.р.). На друга маса руса жена ни обясни, че била застъпничка на ЛИДЕР и очаквала да получи възнаграждението си.

„На евроизборите ние работехме зедно – тука не се делим на българи и на мюсюлмани, на за тия избори бяхме поотделно“, уточнява тя, а думата й взема мъжът в средата. Представя се като Ахмед Сали-Чапраза. „Нищо не ни е платило ДПС за гласовете, на нас ни стигаше, че миналата неделя лично Джевдет Чакъров даде пари и така се проведе сюнета(обрязването) на 70 наши деца – толкова ни стига, защото 95% са безработни в моя квартал“, казва доволен Чапраза. Екипът ни е забелязан от ключовата фигура Али Хаккъ – общински съветник в Карнобат от квотата на Евророма. Хаккъ се намесва аргументирано в разговора, но първо уточнява, че вече не е от Евророма, а от ДПС и затова превърнал 6 кафенета в 6 клуба на Доган. Те служели за „стабилна агитация  - с раздаване на безалкохолно и закуски“.

     Докато слушахме какво е обещавал Джевдет Чакъров за водоснабдяването и уличните ремонти, мина повече от половин час. Панайотов така и не се появи. Вече беше 18,30 часа, но прозорците на кметския кабинет отсреща все още бяха отворени. Посетихме го, за да чуем и неговата страна( виж интервюто). На излизане от кметството, към 19,00 часа, група млади хора откъм ул. „Патриарх Евтимий“ ни съобщиха, че току-що видели Валя и Антон да излизат от дома им и да се отправят в противоположна на р-т „Савоя“ посока - към ж.п.гарата. Хукнахме след тях и ги догонихме при влизането им в р-т „Мираж“. Семейството предпочете да се усамоти на терасата на втория етаж – далеч от погледите на многобройните клиенти. Засякохме ги на място( виж интервюто). Панайтов още не беше отпил от 100-е грама уиски, които сервитьорката му донесе. Той с удоволствие прие да ни разкаже своята версия за очернянето на кмета.

По-късно разбрахме и какво са написали в обясненията си пред инспектор от Детска педагогическа стая и в РПУ-то „битите“ деца – Теодор Русев(16 г.) и Христо Матков(15 г.). Посочваме имената им, макар че не са пълнолетни, защото в прессъобщението на ЛИДЕР те не бяха спестени. И двамата т.нар.  симпатизанти на ЛИДЕР не споменават да са били удряни от кмета.  

-------------------------------------------

Георги Димитров:   
От медиите разбрах, че пиян съм набил две деца  
Унизително е да обяснявам защо изпълних служебните си задължения като кмет

          

-Г-н кмете, изглеждате унил – заради лошия резултат на вашата партия БСП или заради неприятната случка от събота?

-Нито едно от двете, просто имам много работа, единият ми заместник е в болнични и трябва да оставам в извънработно време. 

-Употребявате ли алкохол на работното си място? От ЛИДЕР са настоявали да бъдете проверен с дрегер, след като сте се нахвърлили върху децата, но дошлите на мястото полицаи са отказали.

-Научих в събота наобед от медиите, че съм малтретирал деца в 5 часа сутринта, после видях в интернет какво пише. А истината е друга. Аз бях тук. Уведоми ме дежурният, че отвън се късат плакатите, разлепени на регламентираната с моя заповед стена. На нея лепяха всички партии. Слязох долу и видях две момчета, имаха вид на ученици, които се занимават с вандализъм. Стената приличаше на юфка, а  земята беше осеяна от намачкани и разхвърляни плакати...

-И побесняхте, защото това са били плакатите на БСП, така ли?

-Не бяха само на БСП, видях и на Стефан Кенов от НДСВ, неговите бяха жълти и ясно се открояваха. Не съм доближавал момчетата на по-малко от 2 метра. Да, скарах им се с остър тон, казах, че съм кмета и че трябва да се засрамят. Защото в почивния ден нямаше кой да почисти, трябваше аз и дежурният да се заемем. Участвал съм във всякакви избори и зная, че плакатната война не дава кой знае какви резултати. Но в случая изборният закон, в чл.57 и 58, ме задължава да следя за реда. Дежурният повика полиция, а след това двамата започнахме да разчистваме. Антон твърди, че бил наблизо с колата си, спрял побоя, натискал клаксона, прибрал ги и ги заключил вътре, успокоявал ги. Него самият аз видях едва в 8 часа, когато се качих в служебния си автомобил. Карам го сам, защото шофьорът ми е в отпуск Ако бях употребил алкохол нямаше да карам кола и да рискувам книжката си, както и авторитета си, представлявам институцията кмет на тази община. Към 10 часа оставих служебния автомобил и взех личния си, защото вече имах своя, лична работа.Тогава видях съпругата му да лепи на стената плакати на ЛИДЕР, но всичко беше спокойно.Антон беше наблизо. С тях не съм разменял реплики. За мен случаят беше приключен.  Като всеки нормален човек пия алкохол, но с приятели и със семейството си, и никога на работното място. Едва към обед разбрах от медиите, че децата са били активисти на ЛИДЕР, а аз днес(понеделник) бях извикан да пиша обяснения по подадените жалби. Настоявам да проверите дали е имало опит от моя страна за насилие. Питайте и децата, ще ви го потвърдят.Чувствам се унизително.  

-И сигурно предаден, защото разбрахме, че само до преди 3 месеца Антон е бил член на БСП. Впрочем, г-н кмете, успяхте ли да върнете изчезналите 30 хиляди лева в общинската хазна?

-Не виждам нищо ненормално да смени политическата си принадлежност, това е негов избор. Преди месец аз получих сигнал, че от обслужващата банка на общинската фирма е изтеглена тази сума без задължителния втори подпис, а Антон освен това беше в отпуск и нямаше право да оперира с банковата сметка. Сезирах прокуратурата, тъй като аз не съм разследващ орган. След това се установи, че различни суми – между 10 хиляди и 30 хиляди лв. са били теглени и друг път, по същия неправомерен начин – без да са заприходявани. Поисках обяснение, но той отказа категорично да обяснява каквото и да било. Вече има решение на ОбС за обявяване на конкурс за длъжността, тъй като договорът му изтича в края на месеца. Парите са върнати.

-Използвани ли са за кампанията на ЛИДЕР за евровота. Разбрахме, че е изтеглил сумата в навечерието им, на 3 юни.

-Това не мога аз да кажа, да го кажат компетентните органи.

-------------------------------------------------------------------

                             Антон Панайотов: Кметът защо не духа за алкохол

                      Сърдя се на БСП, заради подредбата на листата за местния вот 2007 г.

                     

-Г-н Панайотов, защо се криете?

-Защото не очаквах този случай да продължава и ако кметът не беше викал полиция, нищо нямаше сега да се развива по този начин.

-Значи се разграничавате от разпространените от щаба ви клевети за Димитров?

-Не казвам точно това, написаното е от името на Общинския съвет на партия ЛИДЕР, не е от мене. И аз го четох  и смятам, че отговаря 99% на обективната истина.

-Кметът не е шофирал по това време, но вие сте настоявал полицаите да го изследват за алкохол, защото вас са ви подложили на алкохолна проба? Защо?

-Настоявах да духа, за да е ясно, че ако е пил, поне да има обяснение за поведението му. За мен се установи, че съм напълно трезвен зад волана.

-Защо изчезнахте с 30-е хил. лв.преди евровота?

-Да подчертая -  тия пари не съм ги вземал или задържал в мене, движеха се в една посока каса-банка-каса. Изтеглих ги, за да направя депозит при по-изгодни лихви, само ги взех и ги върнах, ако правите разлика. Но виждам, че не правите разлика. Просто ги преместих в друга банка за по-висока лихва. Оказа се, че условията не са изгодни и пак ги върнах.

-И друг път сте правили такива банкови операции без съгласието на главния счетоводител.

-Вие не можете да ме разберете. На фона на тая полицейска репресия, която се упражни върху мене...

-Ваши активисти ви чакат пред р-т „Савоя“, за да се разплатите, защо ги лъжете?

-Няма такива, с които да не съм се разплатил. Това си е наша политика, на партията, кога и на кой какво плащаме си е наша работа.

-След юли месец какво ще работите?

-Имам футболен клуб Сити ленд“, ще ставам старши треньор, УС ще ми гласува заплатата.

-Можете да си позволите детегледачка, значи добре ви плащаха в общинската фирма?

-Не се оплаквам. Съпругата ми и аз печелим и от продажба на земи.

-Защо напуснахте БСП? Брат Ви Красимир продължава да е зам.председател на изпълнителното й бюро.

-Защото бях разочарован от ръководството при реденото на листата с общинските съветници за местните избори през 2007 г. Караха ме да стана общински съветник. Но аз и така се чувствам добре, на други им е дискомфортно сега. Напр. на д-р Ганчев – председателя на БСП, който сезира прокуратурата, че съм купувал гласове за ЛИДЕР в три села.Срещу Димитров нямам нищо против.

-Ще му се извините ли? Хвърлихте тежки обвинения, а пък излиза от вашето прессъобщение, че самият вие сте включили деца в кампанията?

-Да, да, така е, едното дете, битото - Теодор, е първи братовчед на жена ми.Дърпано, блъскано, удряно!

-Пак си противоречите.

-Не си противореча – всички обвинения срещу мен в прокуратурата отпаднаха.

-Защо припознахте ЛИДЕР за своя партия?

-Не съм я припознавал, вкара ме Димитър Колев, той е карнобатлия.

Снимки в реда на публикуване:


сн.8 Кметът

сн.7 Лидерът на ЛИДЕР в Карнобат

сн.6 Мъжът вдясно забрани да го снимаме, но беше категоричен, че има сметки за разчистване с Панайотов

сн.5 На тази маса русата жена каза, че чака парите си като застъпничка на ЛИДЕР, до нея са Али Хаккъ и Чапраза от ДПС

сн.4 Пред общинската фирма „Общински имоти“хората твърдяха, че не са виждали отдавна Панайотов на работното му място

сн.3 Не позволяваме да позорят кмета – свестен и скромен е, казват трите пенсионирани детски учителки пред общината, за младото сем.Панайотови обаче не бяха единодушни в изказванията си

сн.2 Детегледачката на Панайотови ни урежда среща пред р-т „Савоя“, където напразно ние и излъганите застъпници ще чакаме час и половина

сн.1 Това е стената с плакатите до кметството, в понеделник я заварихме наполовина облепена с ЛИДЕР, наполовина с БСП. Панайтови настояваха, че кметът не допускал никой друг освен своята партия

 





Ключови думи: координатор, Антон Панайотов, Карнобат, ЛИДЕР, Джевдет Чакъров,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |