В новините
 
21.07.2009 05:34   Новината е видяна 4946 пъти
Профилактика на стомашно - чревните заболявания

Чревните заразни инфекции /дизентерия, хранителни токсикоинфекции, различните видове ентероколити и др./ не са невинни заболявания. Те могат да доведат до много сериозни последствия за здравето.
1. Бактериална дизентерия /Шигелоза/
Дизентерията е остро инфекциозно заболяване, от което боледува само човекът .Причинява се от дизентерийните бактерии, които са обединени в род Шигела. Боледуват хора от всички възрасти, но най- засегнати са децата от 0 до 4 год. Източник на заразата е човекът – болен или здрав заразоносител. Най-често заразяването става по контактно - битов път, особено в семейна среда и в детски колективи. Инкубационният период е от няколко часа до седем, осем дни. Заболяването протича с гадене, отказ от храна, повръщания, които зачестяват, увеличава се броя на изхожданията до 10-15 за 24 часа. Температурата може да достигне до 39 градуса С. Чрез повърнатите материи и многократните изхождания се губят вода и соли, което води до дехидратация. При благоприятно протичане и навреме проведено лечение състоянието на пациента се подобрява. При тежко протичане възстановяването настъпва след15-20 дни.
2. Ешерихиози /колиентерити/
Причинител на заболяването са ентеропатогенни бактерии - Ешерихия коли. Те предизвикват остри стомашно чревни заболявания, специфични за ранната детска възраст. Основен резервоар на инфекцията е човека. Механизма на предаване на заразата е фекално-орален. Колибактериите притежават голяма устойчивост във външната среда. Инкубационният период е от 1-21 дни. Повръщането, отказа от храна, изразеното неспокойствие са характерни прояви на заболяването.
Диарията се засилва към 10-15 изхождания дневно. Лечението е в болнична обстановка и е продължително, особено при тежките форми.
3. Кампилобактериоза
Това е друга бактериална чревна инфекция, причиненена от Кампилобактер пилори на която се дължат голяма част от вътреболничните инфекции и заболяват предимно малки деца. Начина на предаване на чревната инфекция става посредством мръсни ръце, предмети от околната среда и хранителни продукти от животински произход.
За предпазване от стомашно - чревни заболявания е необходимо:
 да се поддържа изрядна лична хигиена и щателно измиване на ръцете преди хранене и след ползване на тоалетна.
 грижливо да се измиват с течаща вода суровите плодове и зеленчуци преди ядене.
 да се опазват хранителните продукти и приборите за хранене от замърсяване от мухи и гризачи.
 да се използва вода от гарантирани питейни източници.
 да се спазват строго правилата за дезинфекция.


При настъпили
заболявания с чревно разстройство веднага търсете лекарски съвет! Избягвайте самолечението!

 

     ИЗДАВА ДИРЕКЦИЯ “ООЗ” ПРИ РИОКОЗ - БУРГАС





Ключови думи: инфекции, заразата, стомашно, чревни,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |