В новините
 
30.07.2009 14:17   Новината е видяна 10890 пъти
Представиха пред медиите идеите за новия Общ устройствен план на Бургас

Новият Общ устройствен план на Бургас предвижда повече зелени, отколкото урбанизирани нови територии. Това е основното, което представя екипът на сдружението, което взе разработването на лелеяната мечта на архитектите прди няколко месеца със скандал.
Проектът за новия Общ устройствен план на град Бургас предвижда в новоусвоените територии да има повече зелени, отколкото урбанизирани площи – съответно 18 срещу 17 %, каквото и да значи това.
Изпълнението на заложените параметри, каквито и да са те, ще превърне Бургас в един от най-зелените европейски градове, твърдят някои.

Основните приоритети в новия ОУП на града са били представени за първи път официално пред екипа на бургаския кмет, включващ Кмета, заместника му с ресор устройство на територията и строителство, главния архитект  и представители на медиите, последните не са от екипа на кметя. Като най-важни сред тях (сред параметрите) са били посочени:
* Решаване на транспортно-комуникационните проблеми и извеждане на транзитния трафик от града чрез изграждане на обходни пътища, свързани с националната пътна мрежа, и пътни възли на нива.
* Озеленяване на нови територии и съхранение на съществуващите зелени площи. Обособяване на нови зони за спорт и отдих.
* Изнасяне на промишлените територии и отваряне на града към морето.
С изработката на новия ОУП на град Бургас са ангажирани водещи архитекти, геодезисти и други специалисти, което е нормално.
казали са, че новият ОУП дава рамка за развитието на града в следващите 25-30 години. Той предвиждал, най-общо казано, отваряне на Бургас към морето и езерата около него, изработване на модерна транспортна схема, включваща обходи на града, създаване на алтернативни възможности за придвижване вътре в него /например велоалеи/, развитие на водния транспорт, актуализиране схемата на масовия градски транспорт, отреждане на специални терени за изграждане на паркове за добив на възобновяема енергия.
Тези приказки вече сме ги чували, но както се казва, дали с плюеш на ръцете или някой ти плюе в устата - резултатът е обикновено един и същ, важно е шум да става.
Кметът е изразил задоволството си от представените първоначални параметри на ОУП. Според него на този етап са изпълнени задачите в заданието на Община Бургас. Кметът поставил акцент върху спешната нужда от изграждане на обходните маршрути на града и свързаните с тях пътни възли, за да се изведе от него автомобилния трафик, най-вече тежкотоварния. Новият Общ устройствен план предвиждал строежа на три ринга, които да позволят на транзитния поток да се изнесе извън същинската градска територия.
По време на представянето Кметят направил уточнението, че на бизнеса няма да се отнемат промишлени територии – те просто ще бъдат преструктурирани и изнесени в тил на запад, северозапад и сателитните населени места в общината. Вече се работело по обособяване на нови индустриални зони, които ще бъдат предложени на всички потенциални инвеститори.
Предстоят множество обществени обсъждания на предложения вариант за нов ОУП на града, за да могат бургазлии да участват по-активно в изготвянето му със забележки и предложения.






Ключови думи: Общ устройствен план, ОУП, Бургас, зелени, урбанизирани, територии, пътни, транспорт,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |