В новините
 
13.08.2009 06:23   Новината е видяна 4660 пъти
Непоказван портрет на Петко Задгорски излагат в едноименната галерия

Непоказван портрет, рисуван през 1957 г. от големия живописец, график, скулптор и педагог Петко Задгорски, ще добие публичност в Бургас само след седмица. 87-годишната Василка Пенчева-Петкова, героинята на внушителното платно с размери 106 на 88 см, ще изнесе за пръв път творбата от дома си заради премиерата на книгата си „Приказка за отминалото време“.
Репродукцията краси задната корица на мемоара, който излиза с щемпела на издателство „Божич“. Освен това портретът ще бъде отпечатан и на поканите за представянето, планувано за 18 август в Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“.
„Ние бяхме приятелски семейства, той все искаше да ме нарисува усмихната, защото знаеше, че това е моето обичайно състояние. Направи няколко опита, но неуспешни и накрая ми вика – Василче, сега няма да се смееш, стой сериозна“, спомни си вчера някогашната учителка по немски език.
За „Черноморски фар“ тя разказа още, че поне 10-ина пъти ходила да позира в ателието на големия художник, който предварително избрал с какво да бъде облечена жената. При една от приятелските визити Петко Задгорски харесал вишневата й рокля с разголени рамене, шита от коприна на цветя, купена в Германия. След като портретът бил готов, авторът сам го поставил в рамка и го подарил на Василка Пенчева. Оттогава той виси на стената в спалнята й.
Преди години синът на художника – Вили Задгорски, който живее в Мюнхен, заснел платното за изготвяния каталог с творби на баща си.
„Приказка за отминалото време“, писана в продължение на 12 г., излиза с редакторската намеса на Недка Петкова, дъщеря на авторката и известна чембалистка в Словения. На премиерата тя ще свири обаче на пиано заедно с флейтистката Донка Владимирова.


Автор: Йорданка ИНГИЛИЗОВА
http://factor-bs.com/news-10268.html





Ключови думи: Петко Задгорски, портрет, галерия, изкуство,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |