В новините
 
21.08.2009 09:06   Новината е видяна 5204 пъти
Специалисти по градско планиране и транспорт дадоха препоръки към проекта по програма „Джаспърс”

В Бургас се проведе обсъждане на доклада за извършената работа през Фаза I на пилотния проект за интегриран градски транспорт в община Бургас, осъществяван с подкрепата на финансовата инициатива JASPERS. В него взеха участие зам.-кметът на община Бургас Красимир Стойчев, представители на общинска администрация, общинска фирма „Бургасбус”, дружество на бургаските архитекти, превозвачи от таксиметровия и автобусния превоз, както и омбудсманът Таньо Атанасов.
По време на срещата бяха направени редица забележки и препоръки към предложените варианти за модернизация на градския транспорт в Бургас. Всички те ще бъдат предоставени и взети под внимание от членовете на консултантския екип на „Джаспърс”.
Първият предложен вариант, т. нар. "План Минимум", включва единствено подмяна на всички стари автобуси в градския транспорт с нови.
Вторият се нарича "Бързи автобусни ленти". Тази възможност също предвижда обновяване на автопарка, но и обособяване на специални ленти за движение на нова автобусна линия, която почти напълно да покрие периметъра на пет от сега съществуващите. Маршрутът й ще започва от "Меден рудник", ще се движи покрай езерото "Вая" - градски център - посока север.
Третият вариант в основни линии повтаря втория, но включва и няколко допълнителни компонента - изграждане на интермодален терминал за пътници до ЖП-гара и отсечка /виадукт - мостово съоръжение/, която да е част от специалното трасе за автобуси, както и запазване и развитие на съществуващата тролейбусна мрежа. Затова се нарича "Бързи автобусни ленти +".
Четвъртият вариант се отнася до изграждането на модерна трамвайна мрежа в Бургас.
Интересна дискусия се разгоря по въпроса дали проектът, който е с хоризонт до 2024 г., трябва да бъде изчислен с темп за растеж на населението в този период до 300 000 души, както е по първоначалните изчисления на „Джаспърс”, или до 500 000.
Повечето предпочитания и коментари бяха насочени към варианта "Бързи автобусни ленти +", според който новото специално трасе за автобуси трябва да се превърне в гръбнак на градския транспорт и да свърже юга /разрастващият се „Меден рудник”, където е концентрирана по-голямата част от работещото население в Бургас/ със севера. Бургаски архитекти направиха забележката, че трасето трябва да стига и до крайните квартали – Сарафово и Крайморие, както и да кореспондира с индустриалните зони на града. От „Бургасбус” обясниха, че е предвидено към специалната лента да има периферни връзки чрез други автобусни линии. Те разясниха концепцията за обособяване на два буферни паркинга с терминали на север и юг, които ще дават алтернатива на хората от крайните квартали и съставните селища да стигат до тях с лични автомобили и да ги оставят там, за да не влизат в централна градска част, която и без това е задръстена с превозни средства. Предвидено е те да бъдат поощрявани чрез продажбата на комбиниран билет за паркинг и градски транспорт, за да могат да продължат пътя си от съответния терминал до работното място с автобус.
Различни изказвания бяха направени във връзка с варианта за изграждане на трамвайна мрежа.  В крайна сметка участниците в обсъждането се обединиха около мнението, че това е прекалено скъп и нерентабилен вариант за сегашните мащаби и възможности на Бургас, но той трябва да залегне като потенциална възможност в плановете за развитие на града.
Предстоят и други обществени обсъждания на проекта, преди Община Бургас да избере окончателния му вариант, с който ще се кандидатства за безвъзмездно финансиране по Оперативна програма „Регионално развитие”.
Който и да бъде избраният вариант, той ще включва изпълнението на пакет от задължителни мерки. Сред тях са въвеждането на система за електронно таксуване на пътници в градския транспорт, изграждането на нови автобусни спирки, внедряването на съвременна информационна и система за паркиране /синя зона/, изграждането на велоалеи.
Докладът за извършената работа през Фаза I на пилотния проект за интегриран градски транспорт в община Бургас, осъществяван с подкрепата на финансовата инициатива JASPERS, може да бъде разгледан и коментиран от всеки в раздел „Форуми” на сайта на Община Бургас:






Ключови думи: Бургас, проект, градски транспорт, община Бургас, общинска, градски, автобуси, терминал, пътници,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |