В новините
 
08.09.2009 09:35   Новината е видяна 4343 пъти
BUSINESSEUROPE

BUSINESSEUROPE (Конфедерация на европейския  бизнес), чийто член е БСК, публикува  редовния си доклад за икономическото  състояние и перспективите пред  европейската икономика – „Economic Outlook - Есен 2009”

     Документът  е озаглавен „Неравният път към  възстановяването” и отчита първите  признаци на стабилизация на европейската икономика. Според авторите на доклада, най-новите данни и показатели предполагат, че икономическата активност в ЕС се стабилизира, а рецесията върви към своя край. Въпреки това, „няма причина да се скача от радост”, тъй като анализаторите на BUSINESSEUROPE все още не виждат условия за устойчив растеж. Според тях, реалният БВП на ЕС се очаква да се свие с 3.9%през тази година, преди да нарасне с 0.7% през 2010 г. Дълготрайните последици от кризата асе очакват най-вече по отношение на инвестициите, заетостта и публичните финанси. На фона на нарастващата безработица, инфлацията в еврозоната остава ниска, средно с 0.3% през тази година и очаквания за около 1.3% през 2010 г.

     Членовете на BUSINESSEUROPE са загрижени, че настоящата криза ще окаже отрицателно влияние  върху потенциала на ЕС за растеж през идните години, поради което е необходимо да бъдат решени следните основни предизвикателства:

Стабилизиране на финансовите пазари и по-бърз достъп до финансиране за подпомагане на бизнес инвестициите.
Осигуряване на дългосрочна устойчивост на публичните финанси, особено в контекста на тенденциите към застаряване на населението.
Подкрепа на инвестициите и иновациите. Структурните реформи са предпоставка за трайно връщане към растеж, създаване на работни места и по-здравословни публични финанси. Нужно е да се създаде по-привлекателна среда за предприемачеството и иновациите.
     Анализът на BUSINESSEUROPE отчита през второто тримесечие на тази година ръст на БВП в някои страни-членки на ЕС и подобрения в национални, европейски и глобални показатели, което носи увереност, че рецесията може да е към своя край. Подобрението може да се дължи на следните фактори:

Националните правителства, националните банки и европейските институции въведоха значителни мерки за подкрепа и спасяване, които постепенно захранват икономиката.
Рязкото свиване на запасите, което е спирачка пред промишлената дейност и търговията през първото полугодие на тази година, достига своя край.
Възникващите икономики, особено в Азия, също започват да се възстановяват.
     BUSINESSEUROPE очаква икономическата среда  да остане изключително колеблива.  В този контекст, BUSINESSEUROPE предвижда  БВП на ЕС да спадне средно с 3.9% през тази година, преди да нарасне с 0.7% през 2010 г. Очаква се и ново свиване на инвестициите с 10.3% през тази и 1.8% през следващата година.

     По  отношение на трудовия пазар членовете  на BUSINESSEUROPE очакват повече от 9 млн.рлаботни места да бъдат изгубени в ЕС-27 през периода 2009-2010 г. На този фон, личното потребление се очаква да стагнира през 2010 г. след свиването през тази година.

     В писмо, изпратено до председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу на 3 септември 2009 г., президентът на BUSINESSEUROPE Юрген Туман и генералният секретар на организацията Филип де Бук представиха следните основни приоритети за Европейската комисия:

Фиксиране на финансовата система и възстановяване на кредитните потоци;
Прилагане на реформите за привличане на инвестиции и иновации;
Разработване на жизнеспособна стратегия за намаляване на обществените дефицити;
повишаване на заетостта и уменията в едно застаряващо общество;
Конкурентна стратегия по отношение на промените в климата
Нова енергийна стратегия на съюза





Ключови думи: businesseurope, инвестиции, иновации,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |