В новините
 
07.11.2009 07:54   Новината е видяна 6262 пъти
Тържествено заседание на Европейския парламент двадесет години след падането на Желязната завеса

Вацлав  Хавел ще участва  в тържественото  заседание на Европейския  парламент, за да отбележи заедно с евродепутатите 20 годишния юбилей от демократичните промени в Централна и Източна Европа. 89 млади хора, родени през ноември 1989 г., когато падна Берлинската стена, също ще дойдат в Брюксел за да отбележат годишнината на нова Европа, която е и техен юбилей. 

На 9 ноември 1989 година падна стената на срама, която разделяше Европа. Европейският парламент ще чества това събитие, което стана символ на обединение и свобода, без да забравя за дългата серия трагични събития в страни като Германия, Чехословакия, Унгария, Полша, Румъния и Прибалтийските държави, които промениха лицето на Европа. 

"На Европа  й бяха необходими десетилетия,  за да се възстанови от Втората  световна война. Тя бе разделена  почти 50 години. На запад, държавите  се оказаха от една и съща  страна, изграждаща общо бъдеще, макар да бяха преживели войната по много различни начини", каза председателят на ЕП Йежи Бузек. "По някакъв начин аз представлявам страните, които бяха оставени от другата страна. Това е моето усещане как бях избран и какво представлявам днес. Но аз представлявам целия Европейски съюз, като символ на нашето равенство и на факта, че ние всички заедно сме отговорни за ЕС. Съзнавам тази огромна отговорност. Заедно ще напишем историята на Европа."

В сряда, 11 ноември, Вацлав Хавел, бивш президент на Чешката  република и Йежи Бузек, бивш министър-председател на Полша и двамата важни действащи лица в демократичните промени преди 20 години, ще участват в тържествено заседание на Европейския парламент. То ще бъде предшествано от дебат между Председателя на ЕП и 89 млади хора, всичките 20 годишни, от всички държави-членки на ЕС. Председателят на ЕП Йежи Бузек ще открие и фотографска изложба за историческите събития от тези времена на промяна в Европа.

 

Празнуване  на 20 годишнината  от демократичните промени в Централна и Източна Европа - Брюксел, сряда, 11 ноември 2009 г.

10.00 - 11.30 ч. "Какво означава  Европа за мен?" Дискусия между 89 млади хора от 27-те държави-членки на ЕС, родени през ноември 1989 г., Председателя на ЕП Бузек и зам.-председатели на ЕС. (Зала A5G3 // зала за слушане A5G2)

14.30 ч. Откриване на  фотографска изложба: "1989 - 2009 Европа, единна и свободна", от Председателя на ЕП Й.Бузек в присъствието на бившия президент на Чешката Република Вацлав Хавел (пространство Караманлис)

15.00 - 16.00 ч. Официална церемония в пленарната зала

- Въведение  от Председателя на ЕП Бузек

- Показване  на кратко видео, подготвено  от аудиовизуалната служба на  ЕП, за историческите събития на нашите времена

- Реч на  Вацлав Хавел

- Благодарност  от Председателя на ЕП Бузек

- Химн на  Европа




Ключови думи: Вацлав Хавел, Източна Европа, берлинска стена -,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |