В новините
 
13.11.2009 06:47   Новината е видяна 5705 пъти
Община Бургас предлага решение на проблема с медицинското обслужване в съставните селища
Община Бургас има готовност за решение на проблема с липсата на медицински услуги в малките селища, където няма условия за привличане на общопрактикуващи лекари. Такива са Лозово, Крайморие и Маринка.  Отделените там помещения за джи пи практики са в крайно лошо състояние и не отговарят на изискванията на РИОКОЗ, а най - потърпевши от липсата на медицински практики са възрастните и трудноподвижни хора. След проучване на алтернативните възможности Община Бургас ще включи в капиталовата си програма  за 2010 година  средства за изграждане на мобилни здравни пунктове. Те ще са изградени от готови модулни конструкции, отговарящи на изискванията в Закона за здравето, Закона за лечебните заведения и РИОКОЗ. В тях ще има лекарски кабинет, манипулационна, чакалня, санитарни възли, както и рампа за инвалиди. Мобилните здравни пунктове ще решат по сравнително евтин начин проблемите със здравното обслужване, на първо време  в Крайморие, Лозово и Маринка. Средствата, предвидени за изграждането на трите мобилни здравни пункта възлизат на около 80 хил. лева. Ако общинският съвет подкрепи инициативата, през пролетта на 2010 година мобилните здравни пунктове ще са реалност. Това е максимално краткият срок за изграждането им и представлява оптимално решение на този етап. Строителството на масивни сгради би отнело много повече време, заради по-дългите и сложни процедури.

За съжаление, Общината няма право да назначава общопрактикуващи лекари. От кметските наместници, а и от самото население, ще зависи създаването на  достатъчно добри условия за  привличане на лекарски практики там. По закон, когато лекари наемат общински помещения, те се ползват от привилегията да заплащат преференциални наеми. Съществуват възможности за отдаване и без наем, както и осигуряване на режийни разноски.
 




Ключови думи: Община Бургас, медицински, общопрактикуващи лекари, Маринка, практики, здравни, лекарски,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |