В новините
 
03.12.2009 10:18   Новината е видяна 3515 пъти
Приключи инспекцията на речните корита

Комисията, назначена със  заповед на Областния  управител, приключи проверката на речните корита извън населените места - публична държавна собственост в област Бургас. Инспекцията беше извършена от представители на областна администрация Бургас, Басейнова дирекция, Гражданска защита, съвместно с представители на тринадесетте общини в областта. За две седмици Комисията провери петдесет /55/ критични речни корита, определени на базата на участъци, където прилежащите терени и инфраструктурни обекти са били залети по време на наводнения, причинени от интензивни валежи в предишни години.

След  обстойните проверки е констатирано, че 70 % от проверените речни русла са значително обрасли с много дървесна и храстова растителност по двата бряга. В речните корита има много сухи клони, храсти, дървета и наноси, които ограничават проводимостта. Тридесет и осем /38/ са  речните участъци , където се налага почистване с цел да се предотврати заливането на мостове, пътни артерии и земеделски земи. Три /3/ са участъците, където са установени скъсани диги, които трябва да се възстановят, за да се избегнат наводнения. В две от общините е констатирано застрояване в деретата – необходима е бърза намеса на всички отговорни институции за спиране на безобразното застрояване.

Седемнадесет /17/ са проверените речни корита на които няма да се наложи почистване, тъй като състоянието им е задоволително.

На  базата на анализа от извършената проверка, Областният управител Константин Гребенаров поиска, в срок от един месец,  кметовете на общините да изготвят и представят количествено стойностни обосновки за почистване и подобряване проводимостта на речните участъци. След получаването им той се ангажира да търси средства от Министерство на Околната среда и водите /МОСВ/ или от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

„Надявам  се всички действия, които предприемаме да завършат в определените срокове, за да сме сигурни, че сме взели необходимите  превантивни мерки срещу евентуални бедствия през предстоящия сезон”, коментира Гребенаров.
 




Ключови думи: речни корита, почистване,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |