В новините
 
04.12.2009 10:45   Новината е видяна 3651 пъти
журналистическо разследване за случаи на лихварство и имотни измами
 В резултат на журналистическо разследване за случаи на лихварство и имотни измами, осъществявани от 48 годишния бургазлия Иван Донков,  служителите от сектор «Икономическа полиция» към ОДМВР Бургас се самосезират и проверяват начина на придобиване на имоти от Иван Донков. Установено е, че същия от 1997 година до момента е извършил множество сделки с недвижими имоти / покупко-продажби и договорни ипотеки/, като реално тези имоти представляват обезпечение на дадени от Донков парични заеми срещу 10 %-на месечна лихва / т.е. 120 % годишна лихва/.

     Констатирано е, че освен месечната лихва Иван Донков е начислявал при просрочие на месечната вноска и наказателна лихва в размер на 1 % на ден, т.е. ако днес се дължат 100 лв., след три дни се дължат вече 130 лв., а след 10 дни - 200 лв. По този начин неговите длъжници при закъсняло плащане с няколко месеца изпадат в невъзможност да се разплатят и губят обезпечението във вид на недвижим имот.

     Като обезпечение за кредита Иван Донков е използвал и записи на заповед, в които посочената сума многократно надхвърля реално дадените парични средства в заем. Т.е. реална заетата сума е 7 000 лв., но в записа на заповед е посочена сумата от 15 000 лв.

     За проверявания период е установено, че Иван Донков е осъществил 42 вписвания на покупко-продажби на недвижими имоти и право на строеж и 19 вписвания на учредени договорни ипотеки.

     В хода на проверката е установено, че Иван Донков в контактите си със заемополучателите е парадирал с близките си отношения със служители на правоохранителната и съдебната система, като по този начин се е опитвал да парира възможни бъдещи претенции и жалби в полиция или прокуратура от засегнатите граждани. При беседи с пострадалите полицейските служители са установили, че Иван Донков е упоменавал изрично и за близките си контакти с Пламен Дишков - Кела.

     Към момента не е установено Иван Донков да има някакви доходи от трудова дейност или да развива легална търговия, но е собственик на 10 апартамента в Слънчев бряг, 11 студиа в Несебър, два етажа и дворно място в кв. «Сарафово», етаж от къща в Стария Несебър, парцел в Свети влас и парцел в Равда, апартамент в Централната част на Бургас. Донков ползва два автомобила «БМВ - 740 и 750 LI», единия от които е на негово име, а другия на името на майка му.

     На 01.12.т.г. служителите от сектор «Икономическа полиция» към ОДМВР Бургас са задържали Иван Донков за срок от едно денонощие, като срока на задържането с прокурорско постановление е удължен на 72 часа. Предстои гледане на мярката за неотклонение на Донков от състав на Бургаски окръжен съд вероятно утре следобед.

     При задържането на Иван Донков и извършения личен обиск е открита сумата от 5 000 лв. / «джобни пари»/. При претърсване в дома му са намерени и иззети 20 000 евро, записи на заповед и документи, касаещи лихварската му дейност.

     

     ОДМВР Бургас призовава гражданите, пострадали от дейността на Иван Донков да се обърнат към служителите от сектор «Икономическа полиция» и да заявят претенциите си към 48 годишния бургазлия. Служителите могат да бъдат намерени в сградата на ОДМВР Бургас - ул. «Христо Ботев» 46 или на тел. 856 504 или 856 707!
Ключови думи: Иван Донков, Икономическа полиция, ОДМВР, Бургас,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |