В новините
 
17.12.2009 05:46   Новината е видяна 4084 пъти
Борсата дълбае още надолу
При слаба активност  на регулирания пазар мина търговията на Българската фондова борса. За сметка на това три от общо петте  български индекса се повишиха, но ръстът им беше доста символичен – "Дневник 20" напредна с 0.12% нагоре до 59.37, а BG TR30 изпрати и този ден от историята си с 0.37% повишение до 323.62 пункта. С ръст от почти половин процент затвори и широкият BG40, докато ветеранът SOFIX отстъпи назад с -0.06% до 417.24 пункта, най-ниската му стойност от 7 август досега.

Едва 1.37 млн. лв. беше стойността на сделките на регулирания  пазар, като над 420 хил. лв. бяха от сделки с акциите на Първа инвестиционна  банка. Книжата на кредитната институция се качиха леко с 0.09%, но като цяло интересът към банковите акции вчера не беше много силен. Едва 43 бяха изтъргувани книжа на Корпоративна търговска банка и 15 – на Българо-американската кредитна банка. Доста по-високи бяха обемите при Централна кооперативна банка, като и трите финансови институции прибавиха по-малко от процент към пазарната си оценка. "Индустриален холдинг Българи" пък мина под психологическата граница от 1.50 лв., най-ниската му стойност от началото на април.

Обявените наскоро  първи победители в търговете за зимно почистване вече започват да оказват по-сериозно влияние върху търговията с инфраструктурните компании на борсата. "Холдинг Пътища" поскъпна с 3.7 на сто при близо 9 хил. изтъргувани акции за деня. Холдингът и свързани с него дружества са взели поръчки на стойност близо 70 млн. лв. само от първите сключени 30 договора с пътната агенция. Книжата на свързаното с него "Мостстрой" обаче останаха без промяна при слаб инвеститорски интерес.

"Трейс груп  холд", което взема поръчки  за 15.4 млн. лв., обаче поевтиня с 1.5% за деня. Очакванията бяха холдингът да вземе повече райони за пътно поддържане, но тъй като са приключили търговете само в няколко области, до седмици сключените от него договори може много бързо да нараснат. (Още за акциите на инфраструктурните компании виж в "Попитахме").

Много вяло премина  търговията и за фондовете за имоти  – при слаби обороти, макар "Фонд за земеделска земя Мел инвест" да направи силно повишение от над 5 на сто. "Адванс терафонд" и "ФНИ  България" останаха без промяна в цената си, в резултат никакво движение нямаше и за секторния индекс BG REIT, чието ниво се запази на 46.91 пункта.

На извън регулирания  пазар имаше изключително висока активност, като там общият оборот надмина 6 млн. лв. По-големи сделки имаше с акциите на "Монбат" при цени от 3 до 3.90 лв., с "Еврохолд България", които се търгуваха около 0.74 лв., както и с книжата на "Св. св. Константин и Елена холдинг" – при тях цената беше 9.48 лв.




Ключови думи: пазар, търговия, сделки, акции, банка, Книжа,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |