В новините
 
06.01.2010 20:43   Новината е видяна 7283 пъти
„Бургаското сити“ - с дъх на банички

Кризата изтъни джоба на бургазлията, а потреблението на дрехи, бижута, обувки, козметика се сви до минимум. С настъпването на януари една част от магазините по главните търговски улици „Александровска“ и „Богориди“ започнаха да се освобождават отново. Картината от първите месеци на миналата година се повтаря, но като че ли този път бизнесът откри ново решение за печалби. Луксозните магазини с тежки полилеи, кожени дивани вече са рядко явление по главната. Много чужди фирми със скъпи маркови стоки също се отказаха от  представителство в Бургас. Скъпите наеми на фона на обедняващото население се оказаха непосилни и за най-големите. Постепенно „бургаското сити“ започна да придобива нов облик. Закусвални изместиха магазините за дрехи. Баничари се наместиха на мястото на доскорошни сексшопове. Дюнери, пици на парче, тутманици, кифли, сандвичи, странджанки се продават вече на всеки няколко метра по търговските ни улици. И в това няма нищо лошо. Предлагането се определя от търсенето, а нуждите на обедняващите бургазлии са за бърза закуска или обяд на крак на цени от 50 стотинки до 2 лева. Независимо че в момента заведенията, караваните за бързо хранене са десетки само в центъра, за всеки влак си има пътник, установи проверка на „Черноморски фар“. Дълги опашки от майки с колички, ученици, работещи се вият пред всяка закусвалня.
Собственик на заведения и каравани, където се пекат известните за нашия регион странджанки, се похвали, че даже се разраства в кризата. През последния месец е наел ново помещение, а работата там също е спорна. Персоналът е доволен, а и хората са много по-мотивирани въпреки ниските температури навън. Безработицата уплаши мнозина, а най-засегнати са именно нискоквалифицираните служители. Заплатите, на които са осигурени трудещите се на скарите, никак не са лоши. Те получават бруто по 400 лева. Месечните им възнаграждения са с около 50 лева по-ниски от тези на начинаещите служители в банките, където отговорностите и изискванията са много по-големи.
Друга тенденция в града ни по отношение на търговските и офис площите е откриването на все по-модерни фитнес зали. Българинът е суетен по природа, а след консумацията на пици и банички идва моментът, в който трябва да се избави от излишните калории. Така голяма част от офисите в известен търговски център, където основни наематели бяха агенции за недвижими имоти, се превърнаха във фитнес клуб.
Част от кафенетата също се изпразниха през последните месеци, а в някои от ресторантите положението е отчайващо. Промоции за кафе за 99 стотинки също е част от бизнес политиката на много от бранша.
В същото време в магазините за конфекция и промишлени стоки, останали да се борят с кризата, предлагането се върна с години назад, когато на мода в града ни бяха и магазините от типа „всичко от един лев“. Находчиви търговци пък се насочиха към нова, още по-успешна формула. Магазини за „обувки от 10 лева“ са най-новият хит в Бургас. Качеството на стоките отговоря на ниските цени, но пък опашките от чакащи клиенти са впечатляващи. В мола с големи обороти могат да се похвалят единствено веригите за масови дрехи и козметика на ниски цени.
Според брокерите от местната структура на Националното сдружение „Недвижими имоти“ част от наемателите досега през годините на бума са напуснали бизнеса. Някои от компаниите със скъпи маркови стоки се оттеглят от бургаския пазар. Търсенето на продуктите им в момент на криза е почти нулево. Тяхното място заемат малки фирми, които досега са имали магазини в периферията на града. В много от тези случаи оборотите на новодошлите наематели не отговарят на очакванията им и те също освобождават помещенията. 
През последните години наемите в Бургас нарастваха с геометрична прогресия.
Цените на магазините по „Александровска“ от паметника „Альоша“ до общината достигнаха рекордните 100 евро на квадратен метър за месец, но пък предлагането на помещения беше нулево. Според статистиката на брокерите месечните ренти за търговските помещения тогава задминаха тези във Варна. От месеци насам много от наемодателите преосмислиха цените и свалиха наемите. Въпреки тази „революционна“ за града ни стъпка, текучеството на този сегмент на пазара е огромно, категорични са брокерите от НСНИ.
Официалните цени, на които се предлагат в момента магазините в топотсечката на „Александровска“, са от 50 до 70 евро. Според експертите обаче договорите се подписват на нива от 6 до 10% надолу. Наполовина са паднали и наемите по булевард „Богориди“.  Около Часовника магазините се отдават за 30-35 евро на квадратен метър. За другата част на улицата търсене от търговци няма, независимо че наемите са от 25 до 30 евро на квадрат.
Въпреки мрачната картина на този сегмент на пазара, фирми от София и Варна се насочват към Бургас заради поевтиняването на месечните ренти. Засега обаче запитванията са много повече от реалните сделки, обясняват брокерите.

Автор: Женя АТАНАСОВА


http://www.factor-bs.com/news-12712.html





Ключови думи: магазини Бургас, Александровска, фирми Бургас, Бургас,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |