В новините
 
03.02.2010 06:47   Новината е видяна 3336 пъти
В Черноморец искат шато

В Равадиново избраха най-кисело вино и най-люта ракия
С тържества и традиционния ритуал ”зарязване” в  Созопол, Черноморец и Равадиново отбелязаха Трифон Зарезан. За трета поредна година на площада  в града се събраха  стотици граждани и гости. Пъстро шествие,  водено от Царя на лозята, придружен от кмета Панайот Рейзи, председателя на Общинския съвет Красимира Германова, тръгна по улиците на града.Ритуалното зарязване бе извършено лично от кмета на община Созопол Панайот Рейзи. „Нека да пазим традициите, защото в тях е нашата сила”- заяви в поздравлението си към жителите на Созопол той,  като пожела плодородие и берекет в лозята и много здраве и успехи на своите съграждани.
Празникът достойно се отбеляза и в Черноморец. Там най- рано започна ритуалното зарязване, в което взеха участие кметът на новия град  Добри Добрев и кметът на общината  Панайот Рейзи. В Черноморец са запазени едни от най- големите масиви лозя в Созополска община. Над 1 500 дка са засетите сортове „Кралски рубин” и „Блейк” и винените сортове „Мускат отонел”,”Димят”,”Юни блан” и  „Ркацители”.С  дегустация на бели и червени вина от местни производители продължи празникът. Лозарите  споделиха своята идея на кмета Панайот Рейзи  и поискаха съдействие от него да бъде построено шато в землището на Черноморец, което едновременно да бъде и атракция, и да произвежда качествени вина от местните сортове.
Трифон Зарезан отпразнуваха и жителите на село Равадиново, които започнаха празника със служба в църквата и зарязване на лозя и продължи с дегустация на близо 20 вида бели и червени вина и 12 вида домашна ракия.Организаторите на празника от кметството на  Равадиново поднесоха и  изненада на празника. Освен сериозния конкурс за най- добър производител на вино и ракия, те бяха подготвили и шеговит конкурс с приз за най- парфюмирата ракия, най- люта ракия и най- кисело вино. Много усмивки и тънки шеги предизвика оценката на журито, което не пожали никой „пишман” производител.  Празникът продължи до късния следобед с много музика и хора.


Ключови думи: Равадиново, вино, Черноморец, Панайот Рейзи, Созопол,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |