В новините
 
05.08.2010 10:47   Новината е видяна 5287 пъти
Младите губят интерес към традиционните филологии
Необходими са гъвкави форми на обучение с практическа насоченост, коментират специалисти на Лятна квалификационна школа във ВСУ „Черноризец Храбър”
Кандидат-студентите все по-рядко избират чисто филологически специалности заради липсата на перспектива. Около това мнение се обединиха участници в Лятната квалификационна школа „Съвременни педагогически технологии в обучението по руски език като чужд”. Форумът се организира от Руския център на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” в рамките на международен проект с Фонд „Русский мир”.
Младите хора вече търсят програми, които ще им осигурят професионална реализация, а специализираното усвояване само на един език не им предоставя тези възможности, поясни д-р Стоянка Почеканска, главен експерт по руски език в Министерството на образованието, младежта и науката. Затова според нея е необходимо въвеждането на гъвкави програми и придобиване на задълбочени знания най-малко по два езика в процеса на обучение.
Университетските преподаватели също са на мнение, че липсва интерес към филологическите специалности. Причината е в слабата перспектива за намиране на добре платена работа след дипломиране, смята гл. ас. д-р Надя Чернева, зам.-декан на Филологическия факултет в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Бизнесът налага своите изисквания и висшите училища са длъжни да подготвят кадри, които да са успешни на пазара на труда, подчерта тя. Необходимо е филологическите факултети да наблегнат на приложната лингвистика и задължително да въведат модул, с който да се придобиват допълнителни знания – например в сферата на икономиката, политиката, информационните технологии. Само с такава разширена програма завършилите филолози ще бъдат желани кадри от работодателите, добави д-р Чернева.
От друга страна студентите в останалите специалности все повече се насочват към руски език като допълнително изучаван. Младите осъзнават, че заедно с английския, овладяването на славянския език предоставя възможности за свободни делови контакти в целия свят, посочват специалистите по руски език.

В рамките на Лятната квалификационна школа във ВСУ „Черноризец Храбър” близо 60 педагози по руски език от цялата страна обменят опит и практики.  В поредица от лекции и кръгли маси водещи специалисти от Санктпетербургския държавен университет съдействат за усъвършенстване на знанията и уменията на българските преподаватели.





Ключови думи: Черноризец Храбър, Кандидат-студенти,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |