В новините
 
10.08.2010 09:25   Новината е видяна 4408 пъти
Социологическо проучване пита потребителите за качествата на бирата
Повишава се информираността и разпознаваемостта на качествата на пивото от българския консуматор. Това показва проучване на агенция „Синовейт,” реализирано през м. юни тази година сред пълнолетни граждани от София, Благоевград, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас, Русе, Плевен и Монтана.

Получените резултати показват, че 25% от потребителите разпознават бирата като натурален продукт, съдържащ изцяло естествени съставки – малц, хмел, бирена мая и вода. 35% от редовните консуматори, които пият бира поне веднъж седмично, разпознават бирата като продукт с високо качество, а 38% от  тях считат, че при умерена консумация пивото е част от здравословния стил на живот и хранене. 

 „Като представители на социално-отговорен бранш, какъвто е пивоварният, за нас е от изключително значение и важност да запознаем потребителите със същността на продукта и свойствата на натуралните му съставки, с високото качество на прилаганите пивоварни практики и традициите в производството на бира. Неизменен акцент в комуникацията ни с обществото е разумната и отговорна консумация и този принцип е водещ за всички членове на Съюза на пивоварите”, коментира председателят на Съюза на пивоварите Владимир Иванов.

Проучването на „Синовейт” отчита, че бирата продължава да бъде по-предпочитана напитка от представителите на силния пол. През м. юни тази година 77% от българските мъже на възраст между 18 г. и 69 г. са консумирали бира поне веднъж седмично, докато при жените този процент е 46,7%. От хората, които пият бира по-рядко от 1 път седмично, 13% са мъже и 23,6% - жени. Бира не консумират 9,4% от мъжете и 29,8% от жените.

Социологическото изследване проследява и какъв процент от пълнолетното население е консумирало  пиво през м.юни в деветте градове на страната. По този показател първото място заема София с 12,6%. Веднага след това, с 12,3% се нарежда Монтана, следвана от Русе, където процентът на потребителите на бира  през м. юни е 12,2%. Следват ги Бургас – с 11,7% и Варна – с 10,9%. 

За разлика от почитателите на кехлибарената напитка в страните с типична бирена култура, едва 21% от пълнолетните българи знаят, че консумацията на бира се характеризира със свои специални традиции и ритуали. За сметка на това обаче 43 % от хората на възраст между 20 и 39 години все повече се интересуват от тези  любопитни аспекти във възприемането на пивото като  напитка, която има своето място в хилядолетната европейска история.

Анализът на данните на това и други проучвания показват, че разбиранията и нагласите  на българските потребители за здравословен стил на живот и диететика се доближават все повече до средиземноморския модел на хранене. Той се характеризира с умерено консумиране на нискоалкохолни напитки, леки храни с превес на т.нар. дарове на морето, пресни зеленчуци и плодове, които формират балансиран и здравословен режим.

В момента членовете на Съюза на пивоварите предлагат на българските потребители над 50 броя марки бира,  броят на асортиментите е над 85, произвеждани и дистрибутирани от членовете на СПБ: ”Болярка - ВТ” АД, “Загорка” АД, “Каменица” АД, “Карлсберг България” АД и “Ломско пиво” АД, „Тримекс сервиз”,  „Вентура” –Варна.






Ключови думи: пиво, Съюз на пивоварите, бира, Болярка, Загорка, Каменица, Карлсберг България,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |