В новините
 
22.08.2010 17:20   Новината е видяна 5038 пъти
75% от европейската популация на белия щъркел минава над бургаските езера
 75% от европейската популация на белия щъркел минава над бургаските езера, каза за радио „Фокус”- Бургас  Димо Димчев, управител на Природозащитен център „Пода”. Това са над 250-280 хиляди птици. Първото ято с 900 птици, поело по дългия път към Южна Африка, бе наблюдавано на 9 август. По думите на Димчев, пикът на миграцията ще бъде наблюдаван около 25 август и тогава над бургаското небе има най-много птици. Зачестяват смъртните случаи на птици заради различни препятствия - напоследък ветрогенератори.
Рядко има случаи, в които щъркели остават да зимуват у нас. Миналата година е имало две-три птици, останали край Бургас. Според орнитолозите това са стари екземпляри, които няма да преодолеят дългият път, но причините могат да бъдат и други.
Миграцията на белия щъркел може да се наблюдава от ПЗЦ „Пода”. Над Бургас миграционният път на птиците „Виа понтика” образува стеснение, което улеснява наблюдението на птиците и е предпоставка за забележителни гледки. Много туристи посещават местността „Пода”, за да наблюдават миграцията на птиците, каза още Димчев.

http://focus-news.net/?id=n1432568

Ключови думи: бял щъркел, Бургас, Пода, птици, миграция, бургаски езера,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |