В новините
 
06.09.2010 14:30   Новината е видяна 5868 пъти
ЕБВР, ЕИБ и МФК започват оценяването на газопровода „Набуко”
Брюксел, 6 Септември 2010.
Днес бе подписано мандатно писмо от Европейската Банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), Европейската Инвестиционна Банка (ЕИБ), Международната Финансова Корпорация (МФК) - член на Световната Банка, акционерите на „Набуко” и Набуко Гас Пайплайн Интернешънъл.

Подписването на мандатното писмо от трите международни финансови институции поставя началото на процес, който ще оцени проекта „Набуко”. Това е необходима стъпка, която ще осигури потенциално финансиране на стойност до 4 милиарда евро. Проектът „Набуко” е водещ за посрещане на бъдещото търсене на газ в Европа и ще диверсифицира доставките за европейските страни.

Потенциалният финансов пакет се състои от до 2 млрд. евро от Европейската инвестиционна банка, до 1,2 милиарда евро от ЕБВР (до 600 милиона евро за сметка на ЕБВР и до 600 милиона евро синдикирано към търговските банки) и до около 800 милиона евро от МФК (до 400 млн. евро за сметка на МФК и до 400 млн. евро към търговски банки).

Мандатното писмо представя условията, при които трите международни финансови институции ще оценяват проекта и показва възможното ниво на финансиране. Писмото определя работата, която трябва да се извърши преди взимането на окончателно решение.

Участието на трите финансови институции показва подкрепа от Европа и света, също така гарантира цялостното финансиране на проекта „Набуко”. Ранното включване на международните финансови институции гарантира, че „Набуко” ще изпълнява най-високи стандарти при оценката на риска за въздействието върху социалната и околната среда. Оценката на проекта ще се базира върху преценка на търговските, социалните и екологичните аспекти.

Проектът за газопровода „Набуко” спада към една от най-важните цели на Европейския съюз. Целта е постигане на сигурност чрез диверсификация на маршрутите и доставките на газ. Чрез нови пътища ще се доставят допълнителни количества газ от различни източници за държавите членки на Европейския съюз и техните съседи. Проектът „Набуко” предвижда стратегическо решение чрез транспортирането на газ както от Каспийския регион, така и от Средния изток.

След крайния етап на оценяване, финансирането ще се одобрява от съответните управляващи органи на всяка една от международните финансови институции. Очаква се агенциите за експортно кредитиране и международните банки да започнат своите оценки  след международните финансови институции. Ангажименти от потенциални кредитори се очаква да бъдат поети през 2011.



Набуко
"Набуко" е новият газов мост от Азия към Европа. Той ще свърже пряко най-богатите на газ региони в света - района на Каспийско море и Близкия Изток с европейските потребителски пазари. Тръбопроводът ще свързва източната граница на Турция с Баумгартен в Австрия – един от най-важните газоразпределителни центрове в Централна Европа - през България, Румъния и Унгария.

МФИ
Международни финансови институции: общото наименование на всички финансови институции, опериращи на международно ниво, като се започне от банки за развитие, като МФК, член на Групата на Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), до Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и парични институции, като Международния валутен фонд.

ЕБВР
ЕБВР, собственост на 61 държави и две междуправителствени институции, подпомага развитието на пазарна икономика и демокрация в страните от Централна Европа до Централна Азия. www.ebrd.com

ЕИБ
Европейската инвестиционна банка е създадена с Договора от Рим през 1958 г. като дългосрочно кредитираща банка на Европейския съюз. Задачата на банката е да допринесе за интеграцията, балансираното развитие и икономическото и социално сближаване на страните членки на ЕС. ЕИБ разполага със значителни обеми от средства на капиталовите пазари, които отпуска като заеми при благоприятни условия на проекти, които подпомагат по-нататъшните цели на ЕС. ЕИБ непрекъснато адаптира своята дейност в съответствие с развитието на политиката на ЕС.
Освен подкрепа на проекти в държавите-членки, основните кредитни приоритети включват финансиране на инвестиции в бъдещите държави-членки на ЕС и на партньорските държави. ЕИБ работи без печалба, на основа на максимизация и дава средства на цена близка до заемната. Стабилният 3А кредитен рейтинг на банката се дължи на солидната подкрепа на акционерите, силна капиталова база, консервативно управление на риска и стабилна политика на финансиране. Повече информация на: www.eib.org

МФК
Международната Финансова Корпорация (МФК), член на Групата на Световната банка, е глобална институция, фокусирана върху развитието на частния сектор в развиващите се страни. МФК създава възможности за хората да се справят с бедността и подобрят техния живот чрез осигуряване на финансиране, подпомагане компаниите да наемат повече хора и да предлагат основни услуги, чрез привличане на капитал от трети страни, както и чрез предоставяне на консултантски услуги за осигуряване на устойчиво развитие. Новите инвестиции на МФК се покачиха до рекордните 18 милиарда долара през фискалната 2010 година. Повече информация на: www.ifc.org.






Ключови думи: Европейската Банка, ЕБВР, Финансова, Корпорация, Набуко, финансови институции,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |