В новините
 
27.09.2010 04:52   Новината е видяна 6060 пъти
Каблешково празнува 90 г. читалище в града
Преклонението пред българските традициите е мостът към бъдещето

Родолюбивият български дух не е изгаснал в малкото градче Каблешково, до Поморие. В продължение на 2 дни жителите на града отбелязаха 90 г. юбилей на своето Читалище. Това стана в рамките на традиционния годишен празник на Каблешково. Културни и спортни прояви събраха хората в празничните дни и превърнаха уикендa в истинско народно веселие.

Читалището е основано през 1920 г., за да поддържа стремежа към знание и култура в тогавашното малко с. Даутлий. То е създадено предимно от българи, бежанци от Егейска Македония и Беломорието. Сега това единствено културно средище, концентриращо целия интелектуален и културен живот в Каблешково, носи името на талантливия местен поет Атанас Манчев, загинал трагично едва на 23 г. В момента то се помещава в една от най-просторните сгради в региона, което показва значението на тази институция за населението.

Акцентът на разнообразната празнична програма бе тържественият концерт в събота вечерта. Читалището „Атанас Манчев- 1920” е с богата история, изграждало културното и обществено съзнание на местните жители близо столетие. На централния площад фоклорният ансамбъл „Атанас Манчев” от Бургас заплете пъстро кълбо от танци. Стотици гости и местни жители се хванаха на огромно масово хоро. Старите градски песни и изпълнителите на съвременна музика повишиха градуса на настроението.

Особено интересна бе фотоизложбата на художника - реставратор Иван Арабаджиев. „Да не залезе красотата около нас” бе темата на прекрасните творби на Арабаджиев, които ще останат изложени във фоайетата на читалищната сграда до 27 септември.

Съдействието в тържествата на община Поморие, доказа че дори в икономическа криза, всяка добра идея може да бъде реализирана, особено когато съдържа в себе си вечни ценности, които са традиционно значими за нашия народ. На празника в Каблешково специално пристигна и кметът на община Поморие инж. Петър Златанов. В поздравителното си обръщение той напомни, че само когато обичаме и тачим  бащиното огнище и носим в сърцата си любовта към своите корени - тогава ще пребъде българският род. Кметът пожела на жителите на Каблешково да не забравят, че са потомци на видни революционери и да милеят за града си така, както са  живяли техните предци.

Тържествените прояви продължават и днес с градски панаир и със старта на „Рали Крос Каблешково” в местността „Памукчията”, където любители- пилоти ще покажат майсторство за купата на града.






Ключови думи: Каблешково, читалище,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |