В новините
 
30.09.2010 09:53   Новината е видяна 5655 пъти
С рецитал на Никола Инджов започват Есенните литературни празници

Програмата на Есенни литературни празници Бургас`2010 бе представена на нарочна пресконференция днес. „От 13-години насам през есента Бургас се превръща в литературна столица. Тази година празниците започнаха още през септември с посрещането на академик Антон Дончев, и продължават със среща с Никола Инджов, който ще отпразнува 75-я си рожден ден в Бургас. Всички събития, включени в програмата имат амбицията да превърнат бургаската есен в истински празник на словото”, подчерта зам.-кметът на Община Бургас Атанаска Николова.
          Традицията, започнала от 1997 година, продължава с богата и разнообразна програма, организирана от Община Бургас и подготвена от писателските обединения в града. И тази година, за да се случат празниците, помагат Регионална библиотека „П. К. Яворов”, Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски”, Бургаската опера, Кукления театър, Военния клуб, Младежкият културен център, Бургаския свободен университет и музикалното училище.
В афиша на празниците са включени, както обичайните вечери на поезията и прозата, така и литературни премиери.
Акцент тази година ще бъде честването на 130 години от рождението на Петко Росен. За премиерата на книгите „Театърът АБ” и „Юбияда” се очаква да пристигнат самата Юлия Огнянова, както и Кирил Дончев, Ицхак Финци, Иван Теофилов, Димитрина Савова, Цветана Гълъбова. С литературна премиера ще отпразнува и своя 75-ти рожден ден белетристът Стойчо Биячев.
С интерес се очаква прожекцията на филма „Ателието” за художника Георги Баев. Той ще бъде представен от неговия автор – доайенът на българската кинодокументалистика Невена Тошева, която избра да направи първата премиера на автобиографичната си книга точно в Бургас.
Събития, които обединяват всички творци на словото в града, са сборниците „Приливна вълна” /хайку поезия/  и Антология „Бургас”.
Входът на всички прояви от програмата на Есенни литературни празници`2010 е свободен.





Ключови думи: Есенни литературни празници, Бургас, литературна, празници, Никола Инджов,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |