В новините
 
14.10.2010 05:34   Новината е видяна 13488 пъти
Ще посмее ли боен отряд на НАП да кръжи на юг от Обзор ...

Каквото ще видят данъчните утре над Созопол, Влас и Слънчев бряг, ние си го знаем – от една прекрасна фотоизложба

На снимката: Много преди да полетят данъчните, за да снимат палати, фотографът Александър Иванов полетя и обходи с делтапланер цялото Черноморие от Дуранкулак до Резово, като запечата строителните безобразия на първа линия по морето. Снимката показва защитена местност Колкита, за която МОСВ има одобрен план за управление. Това е единственият план за управление на защитена българска територия, в който вместо дейности по опазване на природата се предвиждат строителни дейности с максимална плътност, интензивност, височина на сградите

Шефът на НАП Красимир Стефанов ще лети утре заедно с Авиотряд 28  по Черноморието, за да търси незаконни палати. След София, Пловдив и Ивайловград данъчните ще обследват именията и по морето.

Затворени зад бетонни стени, някои от тях са непревземаеми по суша, могат да се видят само по море и от въздуха. Ден преди акцията припомняме някои от местата, които живеещите по морето знаят отдавна, говорят за тях и се чудят откъде толкова пари, за да бъдат изградени. Стена от богати къщи - двукатови и трикатови се издигнала на юг от Созопол. Богатите са превзели първа линия на морето и са пренебрегнали Конституцията, според която всеки гражданин има право на достъп до него. Скали, частни плажове и малки кейове ще видят данъчните от високо, но надали не ги знаят, защото те изникнаха през последните години. Докато кипеше усилено строителство, малцина  вдигаха аларма и твърдяха, че има нещо  нередно.

Повечето къщи са с видеонаблюдение, вратите им са с фотоклетки, вечер са осветени както къщите, така и улиците, които представляват селски чакълест път.
Къщите са собственост на строителни босове,  имоти на юг от Созопол имат бившият екоминистър Долорес Арсенова, ексминистърът на туризма в правителството на Иван Костов -Валентин Василев, куп още величия.
Фрапиращ е случаят с десетките тонове бетон, които  фирма "Анел 98" ЕООД изсипа миналата година на мидения плаж в местността Колокита край Созопол, до нос Христос. Целият пейзаж беше съсипан, а фирмата "анексира" държавния парцел към собствения си имот - до него не може да се стигне дори и по вода. Собственикът Ангел Симеонов изгради бетонна стена, сложи разпятие на скалата, което се вижда отдалеч в морето и  дори затреви терена, който е чиста скала. За откриването на разпятието преди повече от 6 години пристигнаха  политици, дори се заговори, че ще става новият символ на Созопол.

Окръжна прокуратура  оневини Симеонов, а РДНСК – Бургас  узакони бетонното съоръжение, защото от фирмата предоставили акт за собственост  на терена. Идеята била да се естетизира теренът, а  самата стена била там отпреди закупуването на имота.
Стената е абсолютно необходима и задължителна на това място", каза през май  пред  вестник "Капитал" Ангел Симеонов. Експерти от „Геозащита“ казват, че съоръжението е направено за запазване на брега, което е удобно за Симеонов.

Над 600 постройки в Созопол са издигнати в нарушение на Закона за културното наследство. Основно става дума за строителство южно от града, включително и в местността Буджака, където на плажа има античен некропол – най-богатият от този вид по нашето Черноморие, съобщи в студиото на “Тази сутрин” вчера зам.-министърът на културата Тодор Чобанов. По случая е образувана прокурорска проверка. По думите на Чобанов в Буджака са повечето от случаите на най-драматично незаконно строителство.
„Ако трябва да определим кой е отговорен, на първо място е самата община и нейната администрация, тъй като действа на място. Категорично би трябвало тези нейни части, които отговарят за прилагането на Закона за устройство на територията, да пускат сигнали за всяко нещо, за което се появи информация”, каза Чобанов. Незаконните постройки са върху площ от няколко квадратни километра.

Чобанов посочи, че приоритет на културното министерство са старите резервати. археологически и архитектурни – в Пловдив, Несебър и Созопол.
Кметът на Созопол Панайот Рейзи остана изненадан от твърденията на зам.- министъра и заяви, че бройката на незаконното строителство може да се сведе едва до 6 обекта на територията на общината. Според него всичко е законно и това е установила проверка на ДНСК /виж интервюто/.

Целта на данъчните обаче е друга и не касае законността на имота според Закона за устройство на територията.
Според данни от НАП обикновено собствениците на тези хасиенди и дворци ги пробутвали пред закона като офиси, а всъщност се оказвали домове, по  този начин си спестяват голям процент от разходите за построяване и поддръжка.

По първоначални данни на агенцията в над 70 % от случаите най-скъпите имоти в страната са собственост на фирми, а не на физически лица. Освен това повечето фирми са ползвали ДДС-кредит при строителството на имотите, който ще трябва да върнат в бюджета, ако се докаже, че къщите се използват за жилищни нужди, а не за фирмени цели. Друга група нарушения, които подозират данъчните, е несъответствие на имуществото с официално обявените доходи на физическите лица. По предварителни данни на НАП, има формални собственици на луксозни къщи, чиито официални доходи са в размер на минималния осигурителен доход. Съществуват и множество луксозни имоти, които се използват, но нямат валидно разрешение за ползване и изобщо не са декларирани пред общината, съобщават още от НАП.

„Продължаваме с картографирането на луксозните имоти. Освен преките ползи за фиска от укрити ДДС, данък печалба и подоходни данъци, виждам и огромен потенциал за общинските бюджети, защото голяма част от тези имоти не са декларирани в общините. Ние просто си вършим работата. Време е да ограничим превърналото се в национален спорт в последните 20  години масово укриване на данъци”, каза по повод хеликоптерните проверки изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.

От НАП припомнят, че Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до 8 години за укриване на данъци в особено големи размери и конфискация на част или цялото имущество, включително на луксозните имоти, ако вината на собствениците се докаже в съда.
Другият незаконен град, който изникна, е в местността  Ченгене скеле край Бургас, през лятото там влезе багер и започна събаряне на установените незаконни постройки. Първата къща, която падна по време на показна акция на ДНСК, бе на собственика на бившия ресторант „Черен Петър“- Петър Сеферов.

Бургаските богаташи имат къщи в кварталите на Банево, Ветрен, Сарафово. Друг особено любопитен квартал се появи в последните години и в местността Инцараки преди Свети Влас. Районът е известен като вилната зона на Слънчев бряг. Едно от най-предпочитаните места за вили, които са интересни за снимки на данъчните от въздуха, е село Емона до Иракли.Кметът на Созопол Панайот Рейзи: Само 6 обекта са незаконни, откъде се взеха 600, не знаем

-Г-н Рейзи, в интервю по Би Ти Ви зам.-министърът на културата  Тодор Чобанов заяви, че 600 обекта на юг от Созопол са незаконно построени в разрез със Закона за културно-историческото наследство и затова е виновна общината.  Това е фрапиращ брой?!
-  Не знам откъде ги има той тези заключения.
-  Какъв е броят на незаконните обекти?
-   Пет, шест, не повече. Нека зам.-министърът да каже откъде се взеха 600?! Там в културата разбират от строителство.
-   Притеснявате ли се, че ще излезе нещо нередно от акция «Хеликоптер» в Созопол?
-  Тя не е срещу общината, а срещу тези, които не са си регистрирали имотите, за какво да се притеснявам.
-  Може да излязат нередности, а общината е тази, която осъществява контрол.
-  Не виждам какви нередности ще излязат? Там, където има издадено строително разрешение, всичко си е редовно, където няма строително разрешение -човекът да си носи кръста.
-  На Буджака всички  ли са с редовни документи?
 -  Разбира се, преди половин година имахме двумесечна проверка от РДНСК, ДНСК, от три години всичките строителни разрешения са проверени и в изряден вид. Няма от какво да се притесняваме. На г-н  Чобанов някой му е предоставял информацията, но тя е стара.
-  Специално за Буджака има ли подробен план?
-   Всичко си е нормално, има план за управление. Няма проблем.
-  Нормално ли е да няма излаз на море на Буджака?
-  Не съм съгласен, има си излаз на море, всичко е нормално.
-  Специално тези дни вниманието е  концентрирано върху  имоти на Колкита и т.нар. Миден плаж ?
    Не знам кое имате предвид като Миден плаж, но всичко е законно.

Автор: Силвия ШАТЪРОВА

http://factor-bs.com/news-17124.html





Ключови думи: Каквото ще видят данъчните утре над Созопол, Влас и Слънчев бряг, ние си го знаем – от една прекрасна фотоизложба На снимката: Много преди да полетят данъчните, за да снимат палати, фотографът Александър Иванов полетя и обходи с делтапланер цялото Черноморие от Дуранкулак до Резово, като запечата строителните безобразия на първа линия по морето. Снимката показва защитена местност Колкита, за която МОСВ има одобрен план за управление. Това е единственият план за управление на защитена българска територия, в който вместо дейности по опазване на природата се предвиждат строителни дейности с максимална плътност, интензивност, височина на сградите Шефът на НАП Красимир Стефанов ще лети утре заедно с Авиотряд 28 по Черноморието, за да търси незаконни палати. След София, Пловдив и Ивайловград данъчните ще обследват именията и по морето. Затворени зад бетонни стени, някои от тях са непревземаеми по суша, могат да се видят само по море и от въздуха. Ден преди акцията припомняме някои от местата, които живеещите по морето знаят отдавна, говорят за тях и се чудят откъде толкова пари, за да бъдат изградени. Стена от богати къщи - двукатови и трикатови се издигнала на юг от Созопол. Богатите са превзели първа линия на морето и са пренебрегнали Конституцията, според която всеки гражданин има право на достъп до него. Скали, частни плажове и малки кейове ще видят данъчните от високо, но надали не ги знаят, защото те изникнаха през последните години. Докато кипеше усилено строителство, малцина вдигаха аларма и твърдяха, че има нещо нередно. Повечето къщи са с видеонаблюдение, вратите им са с фотоклетки, вечер са осветени както къщите, така и улиците, които представляват селски чакълест път. Къщите са собственост на строителни босове, имоти на юг от Созопол имат бившият екоминистър Долорес Арсенова, ексминистърът на туризма в правителството на Иван Костов -Валентин Василев, куп още величия. Фрапиращ е случаят с десетките тонове бетон, които фирма "Анел 98" ЕООД изсипа миналата година на мидения плаж в местността Колокита край Созопол, до нос Христос. Целият пейзаж беше съсипан, а фирмата "анексира" държавния парцел към собствения си имот - до него не може да се стигне дори и по вода. Собственикът Ангел Симеонов изгради бетонна стена, сложи разпятие на скалата, което се вижда отдалеч в морето и дори затреви терена, който е чиста скала. За откриването на разпятието преди повече от 6 години пристигнаха политици, дори се заговори, че ще става новият символ на Созопол. Окръжна прокуратура оневини Симеонов, а РДНСК – Бургас узакони бетонното съоръжение, защото от фирмата предоставили акт за собственост на терена. Идеята била да се естетизира теренът, а самата стена била там отпреди закупуването на имота. Стената е абсолютно необходима и задължителна на това място", каза през май пред вестник "Капитал" Ангел Симеонов. Експерти от „Геозащита“ казват, че съоръжението е направено за запазване на брега, което е удобно за Симеонов. Над 600 постройки в Созопол са издигнати в нарушение на Закона за културното наследство. Основно става дума за строителство южно от града, включително и в местността Буджака, където на плажа има античен некропол – най-богатият от този вид по нашето Черноморие, съобщи в студиото на “Тази сутрин” вчера зам.-министърът на културата Тодор Чобанов. По случая е образувана прокурорска проверка. По думите на Чобанов в Буджака са повечето от случаите на най-драматично незаконно строителство. „Ако трябва да определим кой е отговорен, на първо място е самата община и нейната администрация, тъй като действа на място. Категорично би трябвало тези нейни части, които отговарят за прилагането на Закона за устройство на територията, да пускат сигнали за всяко нещо, за което се появи информация”, каза Чобанов. Незаконните постройки са върху площ от няколко квадратни километра. Чобанов посочи, че приоритет на културното министерство са старите резервати. археологически и архитектурни – в Пловдив, Несебър и Созопол. Кметът на Созопол Панайот Рейзи остана изненадан от твърденията на зам.- министъра и заяви, че бройката на незаконното строителство може да се сведе едва до 6 обекта на територията на общината. Според него всичко е законно и това е установила проверка на ДНСК /виж интервюто/. Целта на данъчните обаче е друга и не касае законността на имота според Закона за устройство на територията. Според данни от НАП обикновено собствениците на тези хасиенди и дворци ги пробутвали пред закона като офиси, а всъщност се оказвали домове, по този начин си спестяват голям процент от разходите за построяване и поддръжка. По първоначални данни на агенцията в над 70 % от случаите най-скъпите имоти в страната са собственост на фирми, а не на физически лица. Освен това повечето фирми са ползвали ДДС-кредит при строителството на имотите, който ще трябва да върнат в бюджета, ако се докаже, че къщите се използват за жилищни нужди, а не за фирмени цели. Друга група нарушения, които подозират данъчните, е несъответствие на имуществото с официално обявените доходи на физическите лица. По предварителни данни на НАП, има формални собственици на луксозни къщи, чиито официални доходи са в размер на минималния осигурителен доход. Съществуват и множество луксозни имоти, които се използват, но нямат валидно разрешение за ползване и изобщо не са декларирани пред общината, съобщават още от НАП. „Продължаваме с картографирането на луксозните имоти. Освен преките ползи за фиска от укрити ДДС, данък печалба и подоходни данъци, виждам и огромен потенциал за общинските бюджети, защото голяма част от тези имоти не са декларирани в общините. Ние просто си вършим работата. Време е да ограничим превърналото се в национален спорт в последните 20 години масово укриване на данъци”, каза по повод хеликоптерните проверки изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов. От НАП припомнят, че Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до 8 години за укриване на данъци в особено големи размери и конфискация на част или цялото имущество, включително на луксозните имоти, ако вината на собствениците се докаже в съда. Другият незаконен град, който изникна, е в местността Ченгене скеле край Бургас, през лятото там влезе багер и започна събаряне на установените незаконни постройки. Първата къща, която падна по време на показна акция на ДНСК, бе на собственика на бившия ресторант „Черен Петър“- Петър Сеферов. Бургаските богаташи имат къщи в кварталите на Банево, Ветрен, Сарафово. Друг особено любопитен квартал се появи в последните години и в местността Инцараки преди Свети Влас. Районът е известен като вилната зона на Слънчев бряг. Едно от най-предпочитаните места за вили, които са интересни за снимки на данъчните от въздуха, е село Емона до Иракли.Кметът на Созопол Панайот Рейзи: Само 6 обекта са незаконни, откъде се взеха 600, не знаем -Г-н Рейзи, в интервю по Би Ти Ви зам.-министърът на културата Тодор Чобанов заяви, че 600 обекта на юг от Созопол са незаконно построени в разрез със Закона за културно-историческото наследство и затова е виновна общината. Това е фрапиращ брой?! - Не знам откъде ги има той тези заключения. - Какъв е броят на незаконните обекти? - Пет, шест, не повече. Нека зам.-министърът да каже откъде се взеха 600?! Там в културата разбират от строителство. - Притеснявате ли се, че ще излезе нещо нередно от акция «Хеликоптер» в Созопол? - Тя не е срещу общината, а срещу тези, които не са си регистрирали имотите, за какво да се притеснявам. - Може да излязат нередности, а общината е тази, която осъществява контрол. - Не виждам какви нередности ще излязат? Там, където има издадено строително разрешение, всичко си е редовно, където няма строително разрешение -човекът да си носи кръста. - На Буджака всички ли са с редовни документи?  - Разбира се, преди половин година имахме двумесечна проверка от РДНСК, ДНСК, от три години всичките строителни разрешения са проверени и в изряден вид. Няма от какво да се притесняваме. На г-н Чобанов някой му е предоставял информацията, но тя е стара. - Специално за Буджака има ли подробен план? - Всичко си е нормално, има план за управление. Няма проблем. - Нормално ли е да няма излаз на море на Буджака? - Не съм съгласен, има си излаз на море, всичко е нормално. - Специално тези дни вниманието е концентрирано върху имоти на Колкита и т.нар. Миден плаж ?  Не знам кое имате предвид като Миден плаж, но всичко е законно. Автор: Силвия ШАТЪРОВА,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |