В новините
 
11.10.2004 04:12   Новината е видяна 6247 пъти
Несебър и частните хотелиери сe обединяват за приватизацията на Слънчев бряг
Съюзът на собствениците в Слънчев бряг и Община Несебър създават търговско дружество, с което ще участват в предстоящата приватизация на курортния комплекс. Предложението е на Съюза на частните собственици и беше гласувано на днешното заседание на местния парламент.
“ Приехме предложението с единодушие. На заседанието упълномощихме кмета Николай Трифонов да представлява общината при учредяването на бъдещото дружество”,заяви за Бургас инфо председателят на общинския съвет Димитър Янков. Той допълни, че е логично общината да стопанисва инфраструктурата на комплекса, каквато е нормалната практика.
"Независимо от правно-организационната форма, под която се обединяваме, всички са единни в позицията и желанието си за участие в процеса на приватизация на остатъчния пакет акции от капитала на "Слънчев бряг”АД - съобщиха от Съюза на собствениците. От там уточниха, че
след множество предварителни разговори и дискусии, са се обединили около идеята, че най-целесъобразно, рентабилно и икономически оправдано е това да стане съвместно с община Несебър.
На заседанието съветниците не са уточнили конкретни срокове и параметри за учредяването на дружеството.
Бъдещата приватизация на “Слънчев бряг” ще бъде обсъдена и с вицепремиера Лидия Шулева при посещението и в курортната община.
От няколко години Съюзът на частните собственици настоява останалите 75% от активите на държавното дружество да не се приватизират по стандартния начин, а да бъдат продадени на хотелиерите.
Преди време частниците предложиха да закупят териториалната част от инфраструктурата, т.е. земята и прилежащите и надземни обекти. „В процедурата не трябва да се допускат други участници освен дружеството на сегашните собственици на хотели“, смятат от съюза. За да не нарушават закона за приватизация, те предожиха тази част от инфраструктурата да им бъде продадена като дълготраен материален актив след одобрение от общото събрание на „Слънчев бряг“ АД. На следващ етап същото дружество искаше да купи и останалата инфраструктура. „Проявяваме интерес и към електро- и ВиК системите, но не знаем дали можем да платим наведнъж цената, ако е прекалено висока“, каза тогава председателят на частните собственици Елена Иванова.
Сега държавата иска да получи част от вложените средства обратно.
Идеята, инфраструктурата да се стопанисва от пряко заинтересуваните лица - собствениците на хотели и други обособени части, е разумна, но трудно осъществима, коментираха преди време експерти от туристическия бранш. Според тях големият брой частници трудно ще балансира интересите си и ще достига до обща политика, тъй като са конкуренти.
Подобен опит вече беше направен от подобно дружество при приватизацията на инфраструктурата в Златни пясъци, но при подаването на офертите то не успя да се организира и не участва.
От друга страна, интересът на държавата е да максимализира приходите си от продажба на своето участие. През годините приходите от продажба на отделните хотели влизаха в дружеството и огромна част от тях оставаха в „Слънчев бряг“ АД. Средствата бяха инвестирани точно в инфраструктурата на комплекса - във ВиК и електропреносната мрежа, в пътищата, паркингите и алеите.
След взетото днес решение на сесията на общинския съвет в Несебър ръководството на Съюза на собствениците в Слънчев бряг и на общината, ще искат срещи с членове на правителството и с депутати. По този начин те ще търсят възможност остатъка от Слънчев бряг да не се продава в София или другаде в страната.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |