В новините
 
11.01.2011 10:03   Новината е видяна 6260 пъти
Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Мария Неделчева ръководи наблюдателната мисия на ЕП на референдума в Судан

Делегацията, чийто ръководител е г-жа Неделчева, е съставена от петима представители на ЕП и ще бъде в африканската държава до 17 януари т.г.
В първите дни на наблюдението българският евродепутат проведе срещи с ръководителя на делегацията на ЕС за Судан Карло де Филипи, с посланиците на страните-членки на ЕС, с екипа от наблюдатели на ЕС в Судан и с Ибрахим Кхаир - председател на Комисията за референдум в Южен Судан. Мария Неделчева даде и специална вечеря в чест на Салих Махмуд Осман – судански адвокат, носител на наградата „Сахаров” за 2007г.

Днес чрез директна видео връзка с ръководителя на мисията на ЕС за наблюдение на референдума  в Судан Вероник де Кайзер, Мария Неделчева, която в момента е в суданската столица Хартум, ще следи изборната ситуация в гр.Джуба, столица на политически автономния регион на Южен Судан и административен център на суданската провинция Централна Екватория.

До края на мисията Мария Неделчева ще наблюдава изборите в бюрата за вота в Хартум и Джуба и преброяването на резултатите, а на 17 януари, заедно с Вероник де Кайзер, ще дадат съвместна пресконференция за първичните заключения от наблюдателната мисия.

От Судан Мария Неделчева сподели:
„Референдумът протича мирно в северната част на страната и установихме в разговорите си с посланиците на ЕС, че властите ще приемат резултата от вота. Важно е по време на този исторически за континента вот (първо разместване на държавна граница след епохата на деколонизация) да бъдат спазени всички условия, позволяващи на хората в Судан да изразят по демократичен начин своята воля за бъдещето на страната. Важно е и двете части, които са взаимозависими, да продължат да имат добри отношения и да работят заедно в контекста на „след референдума”.

След ден Мария Неделчева и колегите й от мисията на ЕП заминават за Джуба, където ще наблюдават провеждането на вота.

Седемдневният референдум за независимост на Южен Судан ще определи дали богатият на петрол Юг да предприеме стъпки за отделяне от Севера.
Южен Судан провежда референдума в резултат на мирното споразумение от 2005 г., сложило край на 22-годишната кървава гражданска война между двете части на страната. 

Ако избирателната активност надхвърли 60%, резултатите от референдума ще се считат за валидни и вероятно ще станем свидетели на създаването на най-новата държава в света.

 





Ключови думи: Неделчева, Судан, Мария Неделчева, Кайзер,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |