В новините
 
08.02.2011 11:35   Новината е видяна 8474 пъти
Гърци и българи се надпиват за Дионис и Трифон Зарезан на Мистериите на Хухла

В събота преди обяд на 12 февруари от Тракийското светилището на връх „Свети Пророк Илия” над Хухла тръгва тракийският бог на виното и на вечно прераждащата се природа Дионис. Той ще слезе долу на лозята, където с песни и вино ще го посрещнат гостите на Мистериите на Хухла. Там, заедно с Трифон Зарезан, ще зарежат лозята. За да започнат Зимните мистерии, посветени на виното и веселието, на неизменния култ към Дионис /Загрей, Сабазий/ и православния Свети Трифон Зарезан.
„Мистериите”, които от родова среща /първата през 1983 г./ прераснаха до културен фест, събиращ всяко лято родния арт елит в ивайловградското село Хухла, за първи път ще имат и зимно издание. Община Ивайловград е организатор на събитието, а основен двигател и инициатор е един от най-големите съвременни български родолюбци Иван Бунков, издателят на „Нов живот”, най-тиражния всекидневник в Източните Родопи.

„Светилището над Хухла е от 12 век преди Христа”, припомня Иван Бунков. „Там са намерени барелефи с Дионис. Артефактите се пазят в Музея на „Стара София”. Ненапразно в Хухла произнасят думата Дионис. Защото светилището тук е доказано негово. За сравнение - на Перперикон, където се тръби, че е светилище на Дионис няма намерено нито едно негово изображение?”

И тъй като от Дионисиите са тръгнали и трагедията, и комедията – през този ден в Хухла ще се играе театър. Цял ден, подчертава Бунков. Най-напред на сцената ще бъдат актьорите от кърджалийския драматичен състав с „Детектор на лъжата”. Комедията ще може да се гледа от всеки, стига да се държи на крака. После актьори ще станат всички зрители. Край огъня хорото ще прекъсва само, когато се обявяват наградите на журито от фондация „Култура на Виното”, която ще направи на място важен симпозиум. Баш майстори ще опитват местните домашни български и гръцки вина и ще наградят със специални грамоти най-добрите!
Хорото ще поспре и когато връчват „женските” награди за „Най-добър тиквеник” в селския хоремаг, именуван „Центъра на света”. За конкурса ще се състезават най-добрите готвачки от двете страни на границата – и българки, и гъркини. Изтекла е информация и до Одрин, затова оттам ще атакуват журито и с тава баклава!
Конкурс ще има за най-добра снимка и за най-добър филм от досегашните „Мистерии”. Без конкурс ще е само литературното четене – но там пък има важно изискване – да участват само поети с пийнали метафори!
Конкурс няма да има и за музикантите, щото откъде толкова награди –  за китаристи, тромпетисти, пианисти... Ще звучи всякаква музика - и българска, и гръцка, но без попфолк, предупреждава Иван Бунков!
Във вакханалията ще участват известни и не чак толкова известни и направо неизвестни имена. Но всички ще станат известни на хорото - под звуците на невероятния инструментален състав, селекциониран специално за случая - оркестър „Винопей”!
„Винопей” ще свири и ще пей!
И така – запомнете – събота, 12 февруари, село Хухла, кръчма „Центъра на света”! Всеки си идва сам! За връщането – не знам!





Ключови думи: Хухла, Дионис,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |