В новините
 
16.02.2011 00:15   Новината е видяна 9266 пъти
САШО ДОНЧЕВ БЕ ИЗБРАН ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА БСК

На днешното си заседание Управителният съвет на БСК избра за свой председател Сашо Дончев – президент на „Овергаз инк” АД. Досегашният председател на УС на БСК Божидар Данев бе избран за изпълнителен председател.
Решението е провокирано от необходимостта за привеждане на организационната структура на БСК в съответствие с добрите европейски практики. Целта е административното управление на камарата да се отдели от дейността по определяне на политиките на организациите, която става изцяло функция на Управителния съвет.
Божидар Данев, който председателства УС на БСК повече от 17 години, ще продължи да управлява административния екип на организацията и да координира взаимоотношенията й с държавните институции, социалните партньори, неправителствения сектор  и др.
Новият председател на Управителния съвет на БСК Сашо Дончев ще ръководи работата на Управителния съвет, който е съгласно Устава на БСК приема планове и програми за дейността на камарата, организира изпълнението на решенията на Общото събрание и отчита своята дейност пред него.
***
САШО ДОНЧЕВ е роден на 7 септември1953 г.
Завършил е Държавната академия за нефт и газ „И. М. Губкин” – Москва, специалност „Строителство на магистрални газопроводи”, и Университета за национално и световно стопанство – София, специалност „Външнотърговски отношения”.
От 1978 до 1990 г. работи в „Газстроймонтаж”, последователно като технически ръководител, проектант, началник отдел „Транзитен газопровод Русия – Турция” и директор на Строително-монтажно управление по изграждането на магистралния газопровод „Тула-Москва-Киев”.
През 1991 г., заедно с няколко свои колеги, създава „Овергаз” ООД.
Сашо Дончев е един от инициаторите и авторите на Националната програма за развитие на газификацията в България, Концепцията за развитие на газификацията на България и на Проекта за газификацията на населените места в България.
Сашо Дончев има над 20 научни публикации и инженерни разработки, публикувани в България, Русия, Германия, Австрия, Сирия и Либия. Член е на Академията за технологични науки на Руската федерация.
Носител е на званието „Почетен член” и на „Златен знак” на Световното движение „Екофорум за мир”. През 2004 г. получава голямата награда „Атанас Буров” за индустриално управление, наградите на Български форум на бизнес лидерите – първо място за „Инвеститор в образованието” и трето за „Инвеститор в околната среда”, и наградата „ИН-5” на Българската стопанска камара – за принос в развитието на българската икономика.
Владее полски, английски и руски език.
***

БОЖИДАР ДАНЕВ е роден на 5 ноември 1939 г. в София.
Завършва с отличие висшето си образование в Техническия университет в София през 1965 г., след което постъпва на работа в Институт по кибернетика при Българската академия на науките. Получава награда на БАН “най-добра научна разработка” и национална награда “научна разработка с най-голям икономически ефект”. Защитава дисертация в областта на управлението на социално-икономически системи. Хабилитира се като старши научен сътрудник. Две години провежда следдокторска специализация в Университета в Хановер (ФР Германия) по управление на системи. Чете лекции във ФРГ, Швейцария, Италия, САЩ, Великобритания и др.
След завръщането си в България, през 1980 г. постъпва на работа в Българската индустриална стопанска асоциация (БИСА, днес - БСК) като експерт в направление “Икономически анализи”. Последователно заема длъжностите старши експерт, ръководител направление, директор.
През 1987 г. е назначен за зам.-председател на Централния кооперативен съюз (ЦКС) по финансовите въпроси. В системата въвежда политика по изграждане на МСП, реформира валутната практика, въвежда пазарни принципи при управление на самостоятелните единици.
През 1989 г. постъпва отново в БИСА, като заместник-председател, където ръководи направленията Икономически анализи, Приватизация и инвестиции, Промишлено развитие. Участва пряко в разработването и приемането на нормативната база за приватизация, в подготовката и провеждането на приватизацията на голям брой предприятия и стопански обекти.
За периода 1991-1997 г. работи и като управител на Софийска фондова борса. През 1993 г. е избран за Председател на БСК. Включва се в развитието на социалния диалог в страната. Активно работи в областта на трудово-правните отношения, реформите в пенсионното дело, колективното договаряне и т.н. През 2004 и през 2006 г. е зам.-председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество.
Основен двигател е по учредяването на Смесения консултативен комитет Европейски съюз – България и е негов съпредседател от българска страна в периода 1999 - 2004 г.
През 2006 г. е избран за зам.-председател на Икономическия и социален съвет на Р България и на Националния съвет за тристранно сътрудничество, член на Европейския икономически и социален комитет (EESC) и ръководител от българска страна на работната група по Лисабонската стратегия към EESC. Член е и на работната група на високо равнище по движение на хора към EESC.
Божидар Данев е член на УС на Българската академия на науките и зам.-председател на Настоятелството на Нов български университет.
От 1995 г. досега е Изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на най-голямата лизингова компания в България “Интерлийз” АД. Член е на Съвета на директорите на “Солвей Соди” АД, Индустриален холдинг “България”, ПОК “Доверие” и др.
Божидар Данев има над 100 научни публикации в наши и чуждестранни издания и три монографични публикации.





Ключови думи: Сашо Дончев, Овергаз инк, Божидар Данев,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |