В новините
 
11.10.2004 11:27   Новината е видяна 8538 пъти
Екоинспектори проверяват "Нефтохим" за обгазявания
Екоинспектори проверяват "Нефтохим" за обгазявания
РУМЯНА ЕМАНУИЛИДУ, БУРГАС 10/10 - 16:43 ч.





"В Бургас почти всяка вечер не се диша. Не става дума само да замирише, а за обгазявания, които се повтарят всяка нощ след 12 ч. В повечето случаи миризмата е нетърпима и се принуждаваме през лятото да спим на затворени прозорци." Това разказа Дарина Младенова от кв. "Лазур". "Броят на раково болните, децата с белодробни заболявания и алергии расте с всяка година и въпреки това всички мълчат", протестира друг жител на града в писмо до "Дневник". От доста време гражданите роптаят срещу информационната завеса над проблема и са подали многобройни жалби в регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) и общината.

Едва в края на миналата седмица началникът на РИОСВ Симеон Симеонов назначи комисия, която да провери с какво е замърсен въздухът над града и откъде идва проблемът. Констатирани са неприятни миризми на газове от рафинерията "Лукойл - Нефтохим", съобщиха екоекспертите. По думите на Симеонов те идват и от откритите басейни в предприятието, за ликвидирането на които Световната банка отпусна заем на "Лукойл". Само през тази година са направени 11 проверки и всеки път констатациите за източника се повтарят. Преносът на миризмите се увеличава от температурните инверсии и от въздушните течения, затова те се усещат по-силно в определени дни и часове от денонощието, обясниха от инспекцията.

За замърсяването на въздуха над Бургас и региона "Лукойл - Нефтохим" плаща на РИОСВ по 340 хил. лв. санкции и глоби всеки месец. Интересно е, че лабораторията на РИОСВ в близкия до рафинерията кв. "Долно Езерово" и контролната система, инсталирана в сградата на инспекцията, не показват отклонение от нормите. От пресцентъра на "Лукойл" обясниха, че до 2004 г. компанията е инвестирала около 266 млн. лв. за намаляване на вредните емисии в атмосферата. До 2008 г. предвидените инвестиции в различни екологични проекти са около 250 млн. долара.

Според данните на пресцентъра през периода 2000-2004 г. "Лукойл - Нефтохим" е снижил емисиите на основни замърсители на въздуха от 11 до 28%, но не е посочено какви са стойностите сега и дали са в рамките на допустимото. Съобщава се още, че е предвидена модернизация, която също ще намали значително замърсителите, а през 2003 г. "Лукойл- Нефтохим" е сертифициран по международния стандарт за управление на околната среда ISO 140 001.

Гражданите на Бургас обаче не вярват на тези данни. Те твърдят, че системата, която отчита чистотата на въздуха около комбината, винаги показва, че той е по-чист и от този над Родопите.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |