В новините
 
26.10.2004 22:59   Новината е видяна 4417 пъти
Бизнесът не използва маркетинга за привличането на туристи
В туристическия бизнес има проблеми с използването на маркетинговите подходи за привличането на чуждестранни гости, съобщи Светлана Ракаджийска, преподавател в Икономическия университет във Варна и член на управителния съвет на Варненската туристическа камара. Според нея се влагат много големи инвестиции в хотели, но след това собствениците и мениджърите не правят изследвания дали клиентите са доволни от предоставените услуги. Не се правят и предварителни проучвания откъде ще бъдат привличани туристи. Лошото обслужване и зле предоставените услуги са сред основните причини чужденците да не се връщат отново на почивка в България. До няколко години проблемът може да доведе до сериозен отлив от страната и той трябва да бъде преодолян още в зародиш, смята Ракаджийска. Затова е крайно време фирмите в туризма да започнат да правят маркетингови проучвания, за да разберат какво е отношението към продуктите им и по този начин да мислят дългосрочно, обясни тя.

Маркетингът е пряко свързан с разкриване на потребностите и мотивите, които карат хората да предприемат туристическо пътуване. Само по този начин всеки хотел или фирма, които работят в туризма, могат да разчитат на определена преднина пред конкурентите за спечелване на клиенти. Изпреварващото опознаване на потребностите и начините за тяхното задоволяване намалява риска от бързо морално и физическо остаряване на предоставяните услуги и удължава периода за оптималност на предлагането. Именно поради това обстоятелство в туризма повече, отколкото в който и да било друг сектор на икономиката, е необходимо да се осъществява маркетинг в дългосрочен план, подчерта Светлана Ракаджийска.

Затрудненията обаче идват и от факта, че компаниите предпочитат да предприемат маркетингови действия на принципа, когато се наложи. Този тип "пожарен маркетинг" се извършва едва тогава, когато драстични промени в търсенето, предлагането, продукта или конюнктурата изискват ново поведение на фирмата (например след масови рекламации от туристите или след провеждане на успешна рекламна кампания от конкурентите). "Такъв маркетинг обаче не създава клиенти, нито допринася за повишаване на конкурентоспособността. Той позволява единствено да се догонват конкурентите, без да се решава въпросът за ефективно, дълготрайно присъствие на компанията на пазара", твърди Ракаджийска.

Председателят на Националния хотелиерски мениджмънт клуб Илиян Иванов също е на мнение, че трябва да започнат да се правят първични изследвания от всички хотели за типовете посетители - очаквания и удовлетвореност. Румен Драганов, председател на Съвета по туризъм - София, каза, че представителствата на чуждите туроператори у нас разполагат с най-добрите маркетингови специалисти в бранша. По негови данни рекламата на България, която до момента са направили големите концерни, струва над 20 млн. евро. В момента не може да се говори за добър морски туризъм у нас, тъй като хотелите през по-голямата част от годината са празни и не работят. Те достигат почти пълния си капацитет само през юли и август и така базите по морето имат средногодишна заетост от 32%. Приходите им са малко и те дори реализират загуби, защото туристите не могат да бъдат задържани в тези хотели освен през лятото, заяви Драганов. За сравнение заетостта на столичните бази надхвърля 50%.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |