В новините
 
27.10.2004 22:55   Новината е видяна 5790 пъти
Няма пари за драгиране на подходния канал в пристанище Бургас
Необходим е допълнителен кредит за довършване разширението на пристанище Бургас, заяви пред журналисти днес изп.директор на порта Кръстан Золумов. Според него намерените снаряди в акваторията на порта оскъпяват допълнително проекта. Досега са извадени над 2 хиляди снаряда. Според ръководството на бургаския порт на дъното има още 2 хиляди боеприпаси.
118 млн.долара, отпуснати от японското правителство се оказаха недостатъчни за довършването на най-важната част от проекта, а именно подходният канал. Без изграждането на този канал самият терминал обезмисля целия проект. Според специалисти сумата от 118 млн.долара е достатъчна за изграждане на ново пристанище.
95 млн.долара са били предвидени по проекта само за подходния канал. Наличието на снарядите обаче е оскъпило проекта и в първото допълнително споразумение са отпуснати още 15 млн.долара. В следващо споразумение е предвидено да бъдат платени още 3.5 млн.долара за подходния канал. Според ръководството на пристанище Бургас парите отново са недостатъчни и сега драгажните работи са спрени.
“Без подходният канал терминалът няма да може да обслужва корабите, така както е предвидено по проект”- бе категоричен Кръстан Золумов.
Общата сума на проекта след подписаните допълнителни споразумения вече е 142.34 млн.долара. Тук обаче не е включена най-важната част от пректа-подходния канал.
“Подходният канал може да се каже колко ще струва едва тогава, когато ще бъдат осигурени необходимите средства за това. Стойността му зависи от това, кога ще бъде обявен търга, от цената на горивото , както и от вида на оборудването, което ще се използва”, обясни Золумов, като отново не внесе яснота какво е станало с осигурените до момента средства и колко още ще са нужни.
По проект подходният канал трябва да се удълбае до 15,5 метра. Според Золумов обаче Морска администрация ще разреши каналът да се удълбае до 14,60 метра. В момента дълбочината му е 11,50 метра.
До този момент не са намерени средства за съфинансиране за драгиране на подходния канал, каза още Золумов.
Както вече сме ви информирали Терминал 2А за насипни товари е част от генералния план на пристанище Бургас, който е утвърден от Министерството на транспорта през 1995 година с корекции от 97г. Порт Бургас има нужда от мащабни инвестиции в инфраструктурата.
Абсолютно невъзможно е да се обработват съвременните кораби, които са с големи размери със съществуващите кейове и съоръжения, коментира изп.директор.
До този момент по проекта за строително-монтажни работи са усвоени 70 млн.долара от японския заем. За консултански услуги са платени около 7 млн.долара досега. Изп.директор на пристанището обясни големия разход с важната роля, която има консултантът в инфраструктурния проект.
За първи път тази година е осигурено съфинансиране от Министерството на транспорта в размер на 10 млн.лева , от които 9 млн. вече са усвоени.
Золумов твърди, че разширението се е забавило поради липсата на съфинансиране в продължение на три години.
Той се надява, че до края на годината ще бъдат отпуснати от правителството още 18 млн.лева.
По негова информация в бюджета за 2005 година са предвидени 20 млн.лева за съфинансиране по проекта.
Този заем в размер на 118 млн.долара не е на пристанище Бургас.
Това е инвестиционен кредит за подпомагане на българската икономика и е отпуснат от японското правителство чрез японската банка за международно сътрудничество. Заемът е ратифициран със закон от НС и като такъв представлява част от външния дълг на страната ни. Така Кръстан Золумов отговори на въпроса кой ще връща заема.
Според договора, подписан с японската страна проектът трябва да приключи на 20 юли 2005 година. Забавянето му може да бъде само в рамките на три месеца.
Реално терминалът може да влезе в експлоатация на 22 август 2005 година.
“Аз въпреки всичко мисля, че този терминал е много ефтин” “Аз въпреки всичко мисля, че този терминал е много евтин”,каза в заключение шефът на бургаския порт.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |