В новините
 
28.10.2004 04:16   Новината е видяна 4920 пъти
МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА
Във връзка с въвеждането на тестовете като вход за профилираните училища след 7 и 8 клас ви информираме за степента на готовност на МОН и графика на бъдещите дейности

В момента са напълно готови: скалата за оценяване - прави се за първи път такъв тип оценяване в българското училище.

В оценяването ще се отчита както тежестта на съответния въпрос, така и степента на решаването му от ученика. Ще има по една оценка на всеки субтест и една обща оценка в края на теста. Готов е форматът на теста - ще съдържа 4 области:
Български език и литература;
математика;
обществени науки - история и география;
природни науки - химия, физика и биология.

Готова е концепцията, която е основата за изработване на тестовете - не само тези, които ще играят роля на вход за профилираните училища след 7 и 8 клас, но въобще за въвеждането на тестовата система за вътрешно и външно оценяване в българското училище.

Част от аргументите за мащабното въвеждане на тестовата система в училище: дават обективност на оценяването, осигуряват устойчивост на ДОИ с учебните програми, дават на учениците възможност за самоподготовка и самооценяване, при което навсякъде се използват стандартизирани материали - т.е. тестовете са стъпка към равнопоставеност на оценяването във всички училища, независимо от географското им разположение.

Тези три документа са съобразени със световната практика, но ще бъдат рецензирани и от чужди консултанти, за да бъдат максимално качествени от старта си. Разбира се, след края на изпитната кампания резултатите ще бъдат анализирани и на тази основа тестовете ще се усъвършенстват. Процедурата за покана към консултантите ще бъде открита до края на настоящата седмица.

До 22.10. министърът на образованието и науката доц.д-р Игор Дамянов ще утвърди учебно-изпитните програми, които съдържателно определят материала, който ще бъде включен в теста. Програмите са разработени като са взети предвид следните основни изисквания:
o Да бъдат в съответствие с актуалните учебни програми от 5 до 8 клас.
o Знанията да са свързани с ключовите проблеми на съответната научна област.
o Насочени са към две групи умения: критическо мислене, интерпретиране, анализиране и обобщаване и втората група - аргументирани заключения по даден формулиран проблем.

Материалът от предходните класове няма да бъде включен като изискване за възпроизвеждане на информация, а ще бъде необходим като овладяно знание и умение за решаване на съответната задача. Т.е. не е необходимо децата да наизустяват информацията от материала 5 и 6 клас, а да умеят да го прилагат, което и без друго се прави в урочната работа.

Веднага след като бъдат утвърдени учебно-изпитните програми, те ще бъдат предоставени в училищата и на медиите.
o В периода 15 - 30 ноември в публичното пространство и в училищата ще бъдат предоставени пробните тестове, с които да се работи в училищата и децата да могат да се занимават самостоятелно и извън училище.
o През януари тестовете ще бъдат апробирани в училищата, за да се направят окончателните корекции.
o Подготвя се програма за подготовка на учителите за работа с тестовете в училище.

Обучението ще започне още в края на настоящата календарна година. Освен пробните тестове на учителите ще бъдат предоставени и скалите за вътрешно оценяване. Обучението ще се осъществява по РИО. До 22.10. ще бъде готов проекта за Наредба 8 и до края на октомври ще бъде окончателно одобрен, след което - публикуван в ДВ.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |