В новините
 
12.11.2004 05:09   Новината е видяна 6970 пъти
Изграждат нефтопроводите Бургас-Александруполис и Бургас-Вльора по ясни правила за експлоатация
Правителството прие Наредба за устройството и безопасната експлоатация на нефтопроводи и нефтопродуктопроводи. С нея се регламентират съвременните изисквания, въвеждащи европейските норми и стандарти за устройството им и условията за безопасното и надеждно осъществяване на дейностите по транспортирането на нефт и течни нефтопродукти. По новата наредба ще бъдат изградени нефтопроводите Бургас-Александруполис и Бургас-Вльора.
В нормативния акт е посочено, че за всяка непрекъсната тръбопроводна отсечка с налягане по-високо от 0,5 МРа се определя охранителна зона. В нея се въвеждат ограничения в ползването на поземлените имоти, през които преминава тръбопровода. В зависимост от диаметъра му се определят следните охранителни зони за нефтопроводи и нефтопродуктопроводи: за участък с диаметър над 500 mm – 100 m от двете страни на тръбопровода; за участък с диаметър от 300 до 500 mm – 50 m от двете страни, а за диаметър по-малък от 300 mm – 30 m от двете страни на тръбопровода. Охранителната зона за помпените станции е 100 m от границите на площадката във всички посоки.
Земеделските земи, обработваемите площи по 10 m от двете страни на тръбопровода и непосредствено покрай арматурата и съоръженията в охранителната зона ще могат да се използват само за засяване с едногодишни култури, е записано в наредбата.
В ивиците и просеките около тръбопроводите се забранява всякакъв вид строителство с изключение на железопътни линии, републикански, общински и частни пътища, пресичащи тръбопровода. Ще бъде забранено и складирането на вторични суровини; движението на хора и добитък по открити тръбопроводни участъци; обработването на земята на дълбочина повече от 30 см непосредствено над тръбопровода; засаждането на дървета, които имат развита коренова система, която може да наруши изолацията на тръбопровода или кабелите за свръзка.

Наредбата няма да се прилага за тръбопроводите в границите на производствените инсталации за преработка на нефт, складовете, пласментно-снабдителните бази за нефт и товаро-разтоварителната инфраструктура.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |