В новините
 
04.01.2005 07:56   Новината е видяна 4528 пъти
ХЕИ ще решава "по съвест" кого да глобява за пушене
Всеки здравен инспектор, който проверява дали се спазват новите правила за тютюнопушене, сам и по съвест ще решава дали да глоби или не нарушителите. Това заяви в понеделник Маша Гавраилова, началник отдел "Профилактика и промоция на болестите" в Министерството на здравеопазването. Причината е, че всеки случай бил различен и инспекторите трябвало да преценяват на място как да постъпят.

Ако едно заведение няма климатик, както се изисква в наредбата за пушенето, това още не означава, че собственикът му ще бъде глобен, обясни Гавраилова. Най-вероятно било той да получи само предписание, в което да му се каже как да приведе обекта в съответствие с новите изисквания. Ако при следваща проверка се окаже, че съдържателят отново не спазва правилата, инспекторът най-вероятно щял да го санкционира. От здравното министерство обаче отказват да кажат какви са точните критерии, по които експертите ще преценяват дали един собственик на ресторант трябва да бъде глобен или не.

Над 2600 са служителите от ХЕИ, които ще проверяват всеки ден заведенията, работните места, детските градини, болниците, влаковете и маршрутките дали отговарят на новите изисквания за ограничаване на пушенето. За тази цел те били преминали през специален инструктаж. Целта на новите правила е не да се санкционират хората, а да се намали броят на пушачите, обясни и зам.-директорът на ХЕИ д-р Виолета Демирева. Затова инспекторите първо щели да разясняват, а след това да наказват. Ако попаднат на драстично нарушение обаче, те ще глобят собственика още при първата проверка, каза Демирева. Не е ясно обаче какво е "драстично нарушение". Демирева заяви, че е достатъчно, че инспекторите знаят какво е.

От 50 до 100 лв. са санкциите за хората, които не спазват новите разпоредби за пушенето, при повторно нарушение пък те ще бъдат глобени от 100 до 300 лв. За фирмите глобите са 10 пъти по-високи. За да избегнат тези разходи, собствениците на заведения трябва да сложат етикети на масите, на които се пуши, като броят им не може да превишава половината от всички. Ако съдържателят има повече от 60 маси, той трябва да направи специална зала само за пушачи. Цигарите са абсолютно забранени в маршрутки, таксита, автобуси и интернет зали. Всеки работодател пък трябва да обособи специална стая или място, където служителите му могат да пушат. Според Гавраилова най-много нарушения щяло да има точно в офисите. Затова много важно е всеки, който види, че някой колега или друг човек пуши на непозволено място, да се обади в ХЕИ, каза тя.

От Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите обаче смятат, че тези мерки против пушенето ще доведат до огромни проблеми за бизнеса и трябва да се въведат по-бавно. Собственици на ресторанти пък се страхуват, че ще бъдат подложени на невиждан рекет от ХЕИ заради липсата на ясни правила при проверките.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |