В новините
 
24.01.2005 08:42   Новината е видяна 4366 пъти
Церовски ще разрешава строежите в курортите и граничните пунктове
След като миналата година правителството не успя да прокара през парламента поправки в Закона за туризма, които обявяваха големите курорти за национални, в четвъртък то гласува да им бъде даден статут статут на селища с национално значение. Като основание за решението беше посочен Законът за административно-териториалното устройство (ЗАТУ), според който Министерският съвет определя обектите с национално значение.


Основната последица от промяната е, че одобренията на всички застроителни планове, дори и измененията само в един урегулиран поземлен имот, вече ще се дават само от министъра на регионалното развитие и благоустройството, а не както беше досега - от местната власт, посочи арх. Лидия Станкова, директор на дирекция "Устройство на територията" във ведомството на Валентин Церовски. Решението се отнася за девет морски и планински курорта, които принадлежат на осем общини. То е било съгласувано с министрите и областните управители на засегнатите общини, посочи арх.Станкова. Мнението на местната власт не е искано. Засегнатите общини обаче вчера отново се обявиха против отнемането на досегашното им правомощие. Кметовете на Несебър, Смолян и Самоков заявиха, че са изпратили възражения до премиера Симеон Сакскобургготски. Те ще оспорват решението на кабинета от четвъртък, защото според тях е нарушен същият закон, на който се позовава решението, само че в друг текст. Той гласи, че създаването на ново селищно образувани е става след решение на общинския съвет. Такава позиция пред правителството е застъпил единствено областният управител на Бургас, който е гласувал против.


С друго решение кабинетът даде статут на национални и на обектите в зоните на граничните контролно-пропускателни пунктове. Отново министър Церовски ще одобрява подробните устройствени планове и инвестиционните проекти за тях и ще издава разрешения за строеж .


Според арх. Станкова решението на кабинета ще създаде по-добри условия и координация при осъществяването на единна национална стратегия за развитието на туризма като водещ отрасъл в икономиката. По думите й до промяна на статута на селищата се стигнало след националната дискусия, предизвикана от Съюза на архитектите за бъдещето на черноморското крайбрежие, и изказаните мнения по време на заседанията на Националния експертен съвет по устройство на територията и регионалната политика. На тези сбирки заседания била констатирана практика на стихийно и безразборно застрояване на крайбрежието, както и непрестанни частични изменения на утвърдените планове. Зам.-министърът на строителството Савин Ковачев дори установил, че някои главни архитекти са се превърнали в местни феодали, характерът на курортите се изгубил. Като пример арх. Станкова посочи Слънчев бряг.


Така на практика единствено министърът на регионалното развитие ще може да възлага или да разрешава изработването на общи и подробни устройствени планове или техните изменения, както и да ги одобрява след задължително съгласуване със съответния общински и националния експертен съвет. Няма да е необходимо решението на националния да се изпраща в общините за издаване на заповед от кмета или, ако става въпрос за район с повече от три квартала, да се иска решение на съответния общински съвет, уточни арх. Станкова. Тя посочи, че с решението на правителството процедурата по разрешенията за строителство би трябвало да се ускори.


Министерството на Церовски има намерение тази година да възложи изготвянето на сборен чертеж, на който да бъдат нанесени всички влезли в сила подробни устройствени планове. Така ще се получи реална картина на моментното състояние в курортите след мащабното строителство. Ще бъде направен и анализ на капацитета на техническата инфраструктура и зелените площи. След това ще се прецени къде да се възложи актуализация на плановете, като това ще става по Закона за обществените поръчки след изготвянето на задания. Заданията ще се обсъждат с Камарата и Съюза на архитектите. Техни представители ще бъдат включени и в конкурсните комисии.


Другата подготвяна мярка за ограничаване на гъстотата на застрояване на курортите от ведомството на Церовски е промяна в Наредба №7, която предстои да бъде публикувана в Държавен вестник. С промените се занижават показателите за застрояване. Коефициентът на застрояване се намалява от 50% на 30%, а интензивността от 2 става 1.5. Запазва се изискването зелените площи да заемат половината от парцела.


Потърпевшите общини обаче се готвят за повторна битка с правителството за разрешенията за строителство. Според техните кметове това е поредното изземване на правомощията на местната власт в разрез с принципа на децентрализация. Още преди месец общинският съвет в Несебър прие декларация, с която възрази срещу проекта на Церовски. "За пореден път се тръгва към решение на един регионален въпрос без изричното мнение и съгласие на общините, които засяга, и в противоречие със законовата уредба", каза несебърският кмет Николай Трифонов. Изземват се функциите на общините, с което ще се увеличи бюрокрацията за строителните разрешения в курортните територии, смятат от община Смолян. Кметът на Самоков Ангел Николов предложи на правителството да обяви и ромските махали за селища с национално значение, за да се справи с незаконното и безразборно застрояване в тях.


------------------------------------


Курорти с национално значение


- "Албена", община Балчик


- "Св.св.Константин и Елена", община Варна


- "Елените", община Несебър


- "Слънчев бряг", община Несебър


- "Дюни", община Созопол


- ММЦ "Приморско", община Приморско


- "Пампорово", на територията на общините Чепеларе и Смолян


- "Боровец", община Самоков




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |