В новините
 
26.01.2005 07:13   Новината е видяна 4659 пъти
2005 - Европейска година на демократичното гражданство чрез образование
2005 - Европейска година на
демократичното гражданство чрез образование

“Демокрацията – образование и начин на живот”

РЕГИОНАЛНА ПРОГРАМА

2005 - ГОДИНА НА ДЕМОКРАТИЧНОТО ГРАЖДАНСТВО
ЧРЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ В БУРГАСКА ОБЛАСТ


Настоящата Регионална програма за 2005 – Европейската година на демократичното гражданство чрез образование е разработена от Регионалния инспекторат по образованието – Бургас на базата на Националната програма и ще се осъществява със съдействието на местните органи на държавната власт и нестопански организации, които имат сходни цели. Програмата включва разнообразни дейности и инициативи, с които българските институции и граждански организации представят своето високо равнище на ангажираност към призива на Съвета на Европа да се използва и засили ролята на образованието за включване на гражданите и особено на младите хора в политическия и обществен живот.


ЦЕЛ:
Регионалната програма за 2005 – Европейската година на демократичното гражданство чрез образование е насочена към привличане на общественото внимание към ключовата роля на образованието за развитието на активни и отговорни граждани и укрепване на демократичното общество. Чрез образованието се цели постигане на по – пълно разбиране на основните ценности на съвременните демократични общества – свобода, толерантност и справедливост.

ЗАДАЧИ:
· Да се повиши квалификацията на учителите и професионалистите, работещи в областта на образованието за демократично гражданство и образованието по правата на човека.
· Да се предложат и разпространят добри практики, както за демократично управление на образователните институции, така и за активно гражданско участие в училищния и обществения живот.
· Да се използва образованието в демократично гражданство като фактор за междукултурно разбирателство, социално включване и равенство между половете.

РЕЗУЛТАТИ:
Реализирането на Регионалната програма ще допринесе за разбирането на образованието като фактор за развитието на демократично гражданство и ще утвърди гражданската образованост като приоритетна цел на образователната политика. Голяма част от дейностите се реализират при партньорство с други организации и представляват добри практики и обмен на информация. Те утвърждават ролята на образованието като основно средство за стимулиране на активно гражданско участие на младите хора в обществените процеси.

УЧАСТНИЦИ:
Инициативите са насочен към деца и ученици от различни училища и детски градини, към младите хора и към хората от всички възрасти. Включени са представители на различни институции и неправителствени организации, международни агенции и медии.

Регионалната програма има отворен характер и ще се обогатява с разнообразни прояви, организирани на местно равнище, организирани от общините, училищата, клубове, НПО и други.


ДЕЙНОСТИ:
Ш Популяризиране на целите на годината и разработване на Регионална програма.
Ш Разпространяване на информационни материали, свързани с “2005 – Европейската година на демократичното гражданство чрез образование”.
Ш Изготвяне на училищни програми за популяризиране на целите на Годината.
Ш Отбелязване на 23 април – световен ден на книгата и авторското право (изложби,медийни прояви и др.).
Ш Участие в Националната кампания “Европейски дни на наследството – 2005” в рамките на международната кампания, в която ежегодно се включват деца и младежи от цяла Европа.
Ш “Културното наследство – обща отговорност” – съвместна инициатива в рамките на Регионалната програма на Съвета на Европа за културно и природно наследство на Югоизточна Европа (2003 – 2006г.).
Ш Отбелязване на 10 март – Ден на Холокоста и спасяването на българските евреи.
Ш Организиране на семинари по гражданско образование за учители от всички училищни степени.
Ш Организиране на обучителен семинар с учители от КОО “Обществени науки, гражданско образование и религии” за превенция на дискриминацията.
Ш Провеждане на час “Ние всички сме равни” или ”“Различни и равни”- за превенция на различните видове дискриминация.
Ш Организиране на информационни дни “Толерантност и дискриминация” в партньорство с Асоциация за стратегическо управление “Делфи” - Бургас.
Ш Съвместно с Асоциация за стратегическо управление “Делфи” – Бургас провеждане на анкети по проблемите на дискриминацията в училище и семейството.
Ш 14-18 март - Провеждане на специален урок на тема “Аз съм гражданин на …” в часа на класа или в часовете етика и право, философия, история и цивилизация, география и икономика, човекът и обществото, български език и литература.
Ш Участие в европейския проект за изграждане на мрежа “Училище на 21 век без насилие”.
Ш Изграждане на регионална мрежа на клубовете “Европа” и включване в Национална мрежа /Клубовете в СОУ “К.Преславски”, ОУ “В.Априлов” и ГПАЕ “Г.Милев”/.
Ш Дни на Европейските клубове в училище – представяне на сайта на РИО – Бургас.
Ш Популяризиране дейността на Детския парламент – Бургас.
Ш Организирани посещения на ученици в Информационния център на ЕС и дискусии по важни теми за европейската интеграция (през цялата година).
Ш Организиране на “Ден на отворени врати” в държавни и местни органи на управление – Областна управа, Общинските администрации и участие в работата на Общинските съвети.

Конкурси и олимпиади:
Ш Конкурс сред училищата за най – интересна инициатива, посветена на Годината.
Ш Ученическа философска конференция “Човек. Свят”.
Ш Регионален ученически конкурс “Толерантни помежду си, толерантни към другите, толерантни към природата”- организатори РИО, Бургаско сдружение за образование и природна среда, Бургаска асоциация за екологичен и селски туризъм.
Ш Конкурс в училищата за различните възрастови групи за рисунка, разказ, стихотворение и есе на тема “Различни, но заедно…”.
Ш Ученически конкурс за толерантност.

Конференции, срещи, форуми:
Ш Национална ученическа конференция на тема “Моето училище е модел за среда на демократично гражданство”.
Ш Дискусия на тема “България в Обединена Европа” между ученици от групите за СИП “Европейски уроци””.
Ш Регионална конференция “Толерантни помежду си, толерантни към другите, толерантни към природата” и издаване на сборник с материали - организатори РИО, Бургаско сдружение за образование и природна среда, Бургаска асоциация за екологичен и селски туризъм, общините, БСУ и Университет “Пр.д-р А.Златаров” .
Ш Провеждане на ПРОГРАМА за ученически спортни игри, чрез представяне на модела на действащо европейско демократично общество /детско – юношески отбори, съставени от различните социални групи, за двата пола в девет вида спорт/.
Ш Провеждане на кампания “ПОДКРЕПЕТЕ ТОЛЕРАНТНОСТТА”, насочена към равноправното интегриране на младите хора чрез участие в спортни инициативи – девет вида спорт /баскетбол, волейбол, хандбал, лека атлетика, тенис на маса, бадминтон, шахмат, плуване и футбол/. Като конкретни съпътстващи мерки Министерството на младежта и спорта ще организира работно – експертни срещи, изготвяне на плакати с лицата на деца от различни социални групи и други.


КАЛЕНДАР

Провеждане на застъпнически кампании съвместно с НПО по различни програми, свързани с:
Ш 21 март – Международен ден срещу расизма и дискриминацията;
Ш 8 април – Международен ден на ромите;
Ш 21 май – Световен ден за културно многообразие за диалог и развитие;
Ш 16 ноември – Международен ден на толерантността;
Ш 10 декември – Международен ден на човешките права.

В рамките на тези кампании ще се организират кръгли маси, дебати, детски и ученически конкурси, шествия, хепънинги, пресконференции и други.


МАГДА МОСКОВА
РЕГИОНАЛЕН КООРДИНАТОР НА ПРОГРАМАТА
ст.експерт по география, тел. 056/ 81 32 54




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |