В новините
 
30.01.2005 17:26   Новината е видяна 3309 пъти
1300 акции на БТК остават за понеделник
1300 акции на БТК остават за понеделник
Най-високата цена във втория аукцион беше над 1000 лв., два пъти над стойностите през първия ден на търговията
28.01.2005
1300 от общо 15 000 акции от БТК останаха непродадени след втория ден борсова търговия с остатъчния държавен дял от телекома, предложен за продажба срещу компенсаторни инструменти.
Най-високата цена, постигната на закрития смесен аукцион днес, беше 1104,20 лв., а най-ниската - 500,59 лв. За сравнение, максималната цена за акция вчера беше 502 лв., а минималната - 212 лв.

Средната цена, по която се продаваха акциите от БТК, беше 539,61 лв., сочат предварителните данни на Българската фондова борса-София, което прави над два пъти повече в сравнение с първия ден, когато акциите се търгуваха средно по 218,64 лв.

По време на днешната търговия цената на компенсаторните инструменти се понижи и те се търгуваха на нива между 66 и 74% от номинала.

На вторичния пазар бяха продадени над 22 300 акции от БТК, като най-високата цена преди 13 ч. беше 360 лв.

Основен купувач в първия аукцион беше СИБанк (EIBank.bg) с изкупени 2 102 355 акции. Втори са ИНГ банк (ING.bg)с 217 271 акции, а трети - Първа финансово брокерска къща (ПФБК), които изкупиха 164 000 акции.

Като министър в настоящия кабинет съм доволен от резултата, заяви след края на вчерашната търговия вицепремиерът Николай Василев и изброи четири положителни ефекта за държавата:

"- От днес нататък няма да бъда принципал на акции в БТК. Държавата ще остане притежател на специалната "златна акция".

- Това е сериозна крачка в развитието на капиталовия пазар в България. По първоначални данни около десетина чужди различни инвестиционни фонда са участвали в днешния (вчерашния - бел.ред.) аукцион. Това означава, че вече ще имаме разнообразен спектър от инвеститори в БТК. В района на Централна и Източна Европа България влиза от "В" на капиталовите пазари в "Б" групата.

- Извършена е сериозна крачка към приключване на процеса на реституция в България. Около 625 млн. лева номинал компенсаторни инструменти са използвани. Това означава, че само на днешния ден правителството изпълнява в голяма степен ангажимента си към стотиците хиляди български граждани, които са засегнати от този процес.

- БНБ и финансовите анализатори тепърва ще изчисляват колко точно чуждестранни портфейлни инвестиции са се влели в България. Те със сигурност са над 100 млн. долара."

Цената на акциите на БТК, включително и на вторичната търговия, е висока поради няколко причини, обясни още Василев.

Според него инвестиционният климат у нас тази година съвсем различен в сравнение с 2001 и 1997 г. и днес България е добро място за инвестиции, а цените на всички активи са се повишили значително за последните няколко години.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |