В новините
 
31.01.2005 17:36   Новината е видяна 4248 пъти
Местният парламент пренебрегна амбулантните търговци
Амбулантните търговци, които продават на площад "Тройката" бяха изгонени от общинска полиция преди броени дни. Това стана по силата на наредба, приета от Местния парламент през октомври 2004 година. Засегнати са всички продавачи на бижута, картини, очила, шапки и шалове. В това число влизат и тези, които продават играчки и аксесоари за различни празници. не са пропуснати и продавачите на мартеници. Наредбата касае всички търговци, чиято стока е преносима.
Един от мотивите, с който се гонят амбулантните търговци от площад "Тройката" е , че пречат на движението. Това обаче не важи за търговците по чл. 56 в същия район. Техните постройки, разположени по оградата на строежа на универсалния магазин заемат половината от тротоарната площ. Тук обаче става въпрос за повече пари които Общината взема като наем.
От амбулантните търговци на месец в общинската хазна са влизали по 22 лева на квадратен метър.
Веднага след като се премахва амбулантната търговия от площада, ощетените продавачи внасят до Председателя на Общинския съвет Лена Бахчеванова и до съветниците молба в която се иска да бъде преразгледан въпроса с този вид търговия и да се намери адекватно решение на проблема. Лена Бахчеванова обаче, твърди, че такава молба не е била предоставена на нейното внимание.
Отново Председателя на общинския съвет Лена Бахчеванова не допусна в дневния ред на днешната сесия на местния парламент да влезе докладната на съветниците от СДС, засягаща същия казус. Мотивът, който изтъкна Бахчеванова бе, че въпросната докладна не е гледана от водещата комисия.
"Докладната записка беше разпределена манипулативно. Това е промяна в нормативен акт и водеща комисия трябваше да бъде Законност и ред, а не ТСУ. За мен това беше един финт, за да не се допусне влизане на докладната в дневния ред на сесията." - заяви пред Бургас инфо общинския съветник от СДС Костадин Марков.
Той допълни още че според него е престъпление да се злоупотребява с властта, която са дали бургазлии на съветниците и да я използват по толкова арогантен начин.
Така приета наредбата за условията и реда за извършване на амбулантна търговия оставя много хора на улицата без право да упражняват дейността си и да печелят пари от нея.
"Това решение, което сме приели и с което забраняваме амбулантната търговия по главните улици беше предложено от групата на кмета Йоан Костадинов. Общинският съвет трябва да поправи тази грешка."- счита още Марков
Според кмета Костадинов в случай , че наредбата бъде променена тя ще бъде спряна от областния управител.
Това не е вярно, областният управител посмъртно няма да върне такова нещо, контрираха от СДС.
Амбулантните търговци настояват да бъде обособено място в централната градска част, където да продават стоката си. Те не държат да излагат точно на площада. Дори са дали идея да се направи учичка на занаятите където да бъдат събрани всички.
За целта е необходимо общинската администрация да изготви становище къде могат да бъдат настанени търговците и да развиват нормално дейността си.
На този етап съветниците се въздържат да внесат докладна, с която да искат ситуирането на специална зона, защото това ще е намеса в приоритетите на изпълнителната власт. Тук има щатни архитекти, чийто приоритет са решаването на подобни казуси.
Съветниците от СДС са за създаване на обособена зона за амбулантните търговци, както и да се въведе единна номенклатура за средствата, с които работят тези търговци. По този начин ще бъде премахнат и кича, който се шири в центъра на града.
Дотогава обаче сините съветници предлагат да се разреши пребиваването им на площад "Тройката".
"В този момент ние сме длъжни да помогнем на хората да изкарват прехраната си .В момента кмета и неговата група проявяват един обикновен инат. Самият кмет има право с една своя заповед да позволи на тези хора да продължат да упражняват дейността си до постоянно решаване на проблема",заяви Константин Марков.
"Мога да се обзаложа, че сладоледите ще се продават отново по главните улици по време на летния сезон, въпреки че и за тях важи същата наредба. Сладоледеният пазар обаче се държи от много по-влиятелни хора и за тях нормативната уредба ще бъде заобиколена. На тях ще им бъдат издадени разрешителни за продажба на сладолед. " счита още сниният съветник.
Единствената надежда на търговците остава докладната записка да влезе в дневния ред на следващото заседание на общинския съвет през февруари. Възможно е обаче кметът да прояви разбиране и да реши проблема им и по рано.
В края на миналата седмица бургаските амбулантни търговци учредиха свое Сдружение.
38 души членуват в новосформираната организация. Очаква се техния брой да се увеличи, когато се присъедият и хората, които сезонно се прехранват от амбулантна търговия.
"Аз специално рисувам и продавам картини. Не съм съгласен, че моите картини загрозяват града ", каза Атанас Ангелов.
Не всеки художник може да излага творбите си само в галерия - допълни още той.
В рамките на няколко дни членовете на Сдружението на амбулантните търговци ще решат какви действия ще предприемат. Те заплашват със стачни действия ако не се намери адекватно решение на проблема.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |