В новините
 
03.02.2005 07:54   Новината е видяна 4247 пъти
Войната на телекомите ще им струва милиони за реклама
В България 60% от населението вече е с мобилен апарат в ръка, независимо че в Източна Европа са най-слаборазвитите пазари на този тип комуникации. В Румъния мобилен телефон притежават малко над една трета от жителите на страната, а в Русия - едва 22%. Българският пазар на мобилни услуги се нарежда до нивото на разпространението им в Германия. Това сочат резултатите от международно изследване на потребителското поведение TGI (Target Group Index) в 16 страни, предоставено от агенция “Маркет тест”, лицензиант на "Би Ем Ар Би интернешънъл" (BMRB International).


Друго изследване, на екип от УНСС, внесено в Комисията за защита на конкуренцията, сочи, че до 2009 г. абонатите на мобилни телефони в страната ще достигнат 5.2 млн., а телефонното покритие ще е около 70%. За сравнение в страните от ЕС телефонната плътност за същия период ще е 90%. Третият GSM оператор ще има към 2009 г. между 900 хил. и 1.1 млн. абонати и пазарен дял между 17.3-21.1%, се посочва още в оценка. Проучванията са направени, при условие че третият оператор заработи, като използва за платформа "Мобиком".


----------

"Мобилтел" е най-щедрият рекламодател както в телевизиите, така и в пресата, сочат данните от изследвания на TNS/ TV Plan за 2004. Почти двойно по-големи са инвестициите на "Мобилтел" в пресреклама в сравнение с направените от "Глобул" през 2004 г., което вероятно се дължи на сериозното присъствие на "Мобилтел" в регионалните вестници. Не толкова ясно изразена е лидерската позиция на "Мобилтел", що се отнася до телевизионна реклама. За периода януари-юни 2004 г. (все още не са готови окончателните данни за цялата изминала година) инвестициите на "Мобилтел" са с около милион повече от тези на основния им конкурент "Глобул". Заканите на телекомите са, че и през тази година ще се следва тенденцията на нарастване на отделяните бюджети за реклама. "Рекламният ни бюджет през 2005 г. в никaкъв случай няма да бъде по-малък от миналогодишния", съобщиха от "Мобилтел". "Тази година определено ще има увеличение на рекламния ни бюджет спрямо 2004", каза Петя Стоянова, мениджър "Маркетинг и услуги с добавена стойност" в "Глобул". Без да заявяват конкретна сума като заплануван рекламен бюджет за 2005 г., от БТК твърдят, че на всяка цена ще се стремят да са един от основните рекламодатели в страната.


Ръстът на рекламните бюджети е очакван


на фона на предстоящото влизане на БТК на пазара на мобилните оператори и намерението на "Мобилтел" да предлага и стационарни телефони (услугата mtel+). Пред заплахата от пускането на трети GSM оператор "Мобилтел" се насочиха към създаването на лоялните клиенти с програмата "Мтел клуб" и чрез обвързване на потребителите с дългогодишни договори за ползване на техните услуги. "Глобул" наблегнаха на модерните лица и привлякоха Зара от "Биг брадър" за новата си рекламна кампания съвместно с Office 1 Superstore. Най-сериозното послание, с което БТК пък ще атакува потребителите, е предложението за 20% по-ниски цени на услугите.


И всички тези послания трябва да достигнат до крайните потребители- затова компаниите няма да се поколебаят за използват всички комуникационни канали и няма да пожалят средства. Тъй като рекламната стратегия отразява цялостното развитие на компаниите и плановете им за внедряване на нови продукти и услуги, фирмите ревниво пазят тази информация.

Стартът на конкурса на "Мобилтел" за избор на рекламна агенция, която да поддържа комуникационната стратегия на компанията през 2005 г., отприщи предположения и прогнози какво ще се случи. Подозренията на рекламистите за некоректност на конкурса, за неясни критерии за оценка на представянията, за това, че конкурсът цели само преглеждане на творческите идеи на агенциите преди влизането на пазара на третия GSM оператор все пак не попречиха на всички поканени рекламни агенции да вземат участие в конкурса. Седемнадесет рекламни агенции започнаха да мерят сили по зададените от "Мобилтел" брифове - разработване на творческа концепция на тема "Това е твоят глас" и MMS. До финала достигнаха "Лоу Суинг комюникейшънс" (Low Swing Communications), "Лео Бърнет" (Leo Burnett) и "Ди Ем енд Би" (DM&B). От "Мобилтел" се ангажираха, че конкурсът ще приключи дo края на януари, а предположенията са, че победителят ще е повече от един.


От "Мобилтел" коментираха, че през 2005 г. ще насочат рекламни бюджети към всички комуникационни канали поради многобройността и разнообразието на клиентите си. Отново специално ще се наблегне на регионалните медии. "Като оператор с най-голямо покритие


регионалните медии са много важни за нашата комуникация",


казаха от "Мобилтел".


Друга форма на нетрадиционна инвестиция в реклама, която са замислили оттам, е проектът за спонсориране на първото триизмерно кино, което ще отвори врати в София в края на годината. Името му ще е Мтел IMAX и в него "Мобилтел" ще участва с над 1 млн. евро.


От "Глобул" също обясниха увеличението на рекламните си бюджети спрямо 2004 г. с увеличаването на клиентската им база и разрастването на пазара на мобилните комуникации. "Инвестирането на рекламния бюджет ще е стратегическо. В най-общи линии ще е подчинено на постигането на нашите приоритети. "Глобул" ще продължи да изгражда и развива марките си - корпоративната марка "Глобул", както и марките b-connect и "Глобул" бизнес партньор. През тази година


медийната реклама определено ще има превес над немедийните канали",


каза Петя Станчева, мениджър "Маркетинг и услуги с добавена стойност" в "Глобул". Като приоритети на компанията отново тя определи разширяването пазара на мобилните услуги чрез привличане на нови абонати и корпоративните продажби чрез предлагане на нови продукти и услуги, отговарящи на нуждите на корпоративните клиенти. Компанията ще обърне специално внимание на клиентите, които вече са предпочели услугите на "Глобул" чрез доразвиване на съществуващите в момента програми за лоялност.


Навлизането на пазара на GSM операторите през тази година е приоритетна задача в политиката на развитие на БТК през 2005 г. наред с изграждане на верига от центрове, поддържане на позициите в областта на ADSL и другите интернет услуги, разработване на новите тарифни планове , детайлизиране на сметките и предлагане на нови цени и начини на отчитане. "Разнообразието в избора на рекламни канали много зависи от комуникационните цели, които си поставя всяка отделна рекламна кампания. Планираме както имиджови реклами, целящи изграждането на новата марка БТК, така и кампании за продукти и услуги", казва Симеон Горанов, мениджър "Маркетингови комуникации". От миналата година БТК се стреми да промени идентичността си с интензивно излъчвани реклами, представящи обикновените хора, изготвени от "Ню момънт, Ню айдиас". По думите на Горанов, както медийната, така и немедийната комуникация ще са застъпени в комуникационния микс на БТК през 2005 г. "Масовите медии определено ще играят ключова роля предвид характера на услугите, които предлагаме. Тук телевизията ще играе основна роля, за да достигнем до всички потенциални потребители", твърди още Горанов. "Освен това при външната реклама планираме да използваме потенциала на сградите на БТК, както и да инвестираме в билбордове и специални проекти. Съвсем скоро


ще достигаме нашите клиенти и чрез месечните сметки


- мощен инструмент, позволяващ ни директна комуникация с тях. Досега тествахме този комуникационен канал в две рекламни кампании в два града на страната. Намерението ни е да разширим тази мрежа и да изпращаме реклами, прикрепени към сметките във всички градове в страната и в бъдеще", допълва той. Законът дава възможност за отпечатване на реклама на гърба на сметките, както и за прилагане на три допълнителни страници с печатна реклама. "Спонсорствата и други мероприятия ще допълнят комуникационния ни микс, ще се стремим да покрием всички области, които могат да ни осигурят добър контакт с клиентите ни - спорт, музика, култура, изкуство. Панаирите и изложбите, на които ние ще имаме възможност да участваме, запознавайки обществеността и продавайки нашите продукти, са също част от програмата ни за 2005 г.", разясни още Горанов.


"Кейбълтел" (Cabletel) са най-големият кабелен оператор в страната, а от 2003 г. - и лицензиран телекомуникационен оператор. "Кейбълтел" вложи над 100 млн. лева в мащабно обновяване на мрежата си и развитие на телекомуникационна структура и услуги. След като през 2004 г. "Кейбълтел" свърза мрежата си с тази на мобилните оператори, както и с тази на БТК, "Кейбълтел" вече има покритие в над 20 града. Следователно усилията на "Кейбълтел" ще са насочени към налагане на марката на пазара и към популяризиране на услугите, предлагани на клиентите. "Наред с


чисто имиджовата реклама


през 2005 г. все по-голямо внимание ще бъде отделяно на подкрепата на услугите, които предлагаме както на корпоративни клиенти, така и на частни лица. Безспорно фокусът на рекламната ни стратегия по отношение на нашите абонати ще бъде насочен към тройната услуга - Triple Play - кабелна телевизия, телефония и високоскоростен интернет, доставяни до техните домове чрез един-единствен кабел. Triple Play услугата ще бъде подкрепяна както стратегически, използвайки националните електронни и печатни медии, така и тактически - на регионално ниво. Що се отнася до корпоративните клиенти, специализираните издания и събития ще са основен носител", каза Мария Бонева, координатор "Маркетингови комуникации". За сравнение, през 2004 г. усилията на "Кейбълтел" бяха ограничени до изграждане познаваемостта на марката. Ключов проект в тази насока бе стратегическото партньорство с "Нова телевизия", довело до появата на 24-часовия канал, излъчващ на живо от къщата на Big Brother. Планира се и през тази година това сътрудничеството да продължи, твърдят от "Кейбълтел".


От "Орбител" доскоро бяха познати най-вече с предлаганите карти за международни разговори "Орбифон" (Orbiphone) и интернет услуги. От компанията обаче съобщиха, че към сегмента на корпоративните потребители ще предложат интегрирана телефонна услуга, чрез която да се провеждат и градски разговори. На малките и средните фирми "Орбител" ще предложи услуга от типа "преселекция". Тя предоставя разговори към страната и чужбина през алтернативен оператор. От "Орбител" показаха по нетрадиционен начин грижата си за клиентите и партньорите.


Мениджърите на компанията носиха на ръце управители на големи клиенти.


По време на изложение на БАИТ посетители бяха носени на ръце в залата на експото, отново в рамките на тази BTL активност. "В своята работа по рекламните кампании изискването на "Орбител" е за нетрадиционен подход в творческата работа, което е изцяло в унисон с характера и ценностите на компанията", каза Цветелина Александрова, мениджър маркетингови комуникации. "Засега сме доволни от сътрудничеството си с обслужващите ни агенции и ще продължим да работим с тях и през 2005 г.", допълни тя.


---------


"Мобилтел"


Брой абонати: над 3 млн., в които са включени и картите за предплатена услуга "Прима" (Prima)


Рекламен бюджет за 2004 в преса: 9 543 000 лв., което представлява 9.8% от целия пазар


Рекламен бюджет за 2004 в телевизия за първото шестмесечие на 2004*:


3 178 091 лева


Най-запомняща се реклама (по данни на оператора): цялостната кампания "Това е твоят глас", която миналата седмица получи сребърен медал в конкурса за рекламна и маркетингова ефективност, част от нюйоркския фестивал AME Awards.


Рекламно попадение: инициативата с телевизия "Планета" и "Пайнер", което превърна поп-фолк певиците в рекламни лица на "Мобилтел"


Обслужваща рекламна агенция: досега работеха с австрийската "Ди Ем енд Би" (Demner, Merlicek & Bergman), в момента тече конкурс за избор на нова рекламна агенция, който ще завърши до дни, обявиха от "Мобилтел"


Медия агенция: "Грейн адвъртайзинг", "Маркетинг комуникация"


-------


"Глобул"


Брой абонати: 1 450 000 (данните са на оператора до края на септември 2004), предполага се, че сега активните клиенти са над 1 500 000, в тях също се включват предплатените карти b connect


Рекламен бюджет за 2004 в преса: 4 687 000, което представлява 4.8% от целия пазар


Рекламен бюджет за 2004 в телевизия за първото шестмесечие на 2004: 2 136 434 лева


Най-запомняща се реклама (по данни на оператора): кампанията "Добро утро", рекламните кампании за кредитната карта, създадена съвместно с ОББ.


Обслужващи рекламни агенции: "Фреш клуб адвъртайзинг" ( Fresh Club Advertising) и криейтив студио "Ноубъл графикс" (Noble Grarhics).


Медия агенция: "Сън медия" (Sun Media)


-------


БТК


Брой абонати: над 2 600 000 фиксирани телефони. Очаква се ръст от около 6% на домашните абонати, бизнес абонатите и абонатите на мобилни услуги. През тази година ще пуснат третия GSM оператор


Рекламен бюджет за 2004 в преса: 627 000 лв., което представлява 0.6% от целия пазар


Най-запомняща се реклама: кампанията за абонаментни планове "У дома" (по данни от проучване на БТК рекламата е достигнала 57% познаваемост сред потребителите)


Обслужващи рекламни агенции: "Ню момънт ню айдиас" (New Moment New Ideas), планират да работят с нея и през 2005


Медия агенция: "Медиа Ес Зенит" (MediaS Zenith)


-------


Новите телекоми


"Кейбълтел"


Брой абонати: не предоставят данни


Най-запомняща се реклама: Кампанията "Биг брадър лайф"


Обслужващи рекламни агенции: "Маккан Ериксон" (McCann Erickson), "Клокуърк" (Clockwork), "Юрапел" (Eurapel)


-------


"Орбител"


Брой абонати: няма данни


Най-запомняща се реклама: промяната на логото и корпоративните цветове на компанията, изготвено от студио "Ентусиазъм"


Обслужващи рекламни агенции: "Публисис МАРК адвъртайзинг" (Publicis MARC Advertising) и "Еуро Ар Ес Си Джи" (Euro RSCG)
Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
Мебели Бургас | namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |