В новините
 
09.02.2005 07:36   Новината е видяна 4002 пъти
Строителите ще са длъжни да възстановяват улиците
При строителни работи по улиците на София или прилежащите към тях територии трябва да се направи проект за временна организация на движението, както и да се изготви график за работата. Това предвижда новата наредба за организацията на движението в града, която трябва да бъде одобрена на заседанието на Столичния общински съвет (СОС) в четвъртък.

Документът задължава фирмите да възстановят за своя сметка засегнатата подземна инфраструктура, улиците и пътните съоръжения. Ако заради строителството се е наложила промяна на маршрута на градския транспорт, компаниите трябва да платят и допълнителния пробег на автобусите. При заемането на тротоар задължително се предвижда да се направи тунел или лента за пешеходците с ширина най-малко метър и половина, които да са обезопасени срещу падащи предмети. Всичко това се урежда с предварителен договор, който строителните компании трябва да сключат с кмета, предвижда наредбата. Изземването на цялото пътно платно и тротоарите за строителни работи вече ще става само с решение на общинския съвет.

Най-същественото в наредбата е, че се увеличава максимално допустимата скорост по някои от големите столични булеварди. Предишният СОС прие подобен документ на последното си заседание, като КАТ категорично се противопостави на увеличението на скоростта. Това беше една от основните причини още на първото си заседание новият съвет да отмени наредбата. Всички промени са съгласувани с КАТ, каза зам.-кметът по транспорта Велизар Стоилов. Съществената разлика от внесения проект за наредба от отменения е, че материята с паркирането ще бъде уредена с отделен документ, коментира инж. Стоилов. За организацията на движението ще се изготвя генерален план, който ще е в действие пет години. Допускат се и планове за отделни райони, зони или жилищни комплекси. Проектонаредбата предвижда разделянето на Столичната община на три основни зони - център, първа и останалата част (виж карето).

Новата наредба регламентира и каруците, които ще могат да се движат по софийските улици само ако са регистрирани. Движението на колите с животинска тяга ще бъде забранено в първа зона, както и по големите булеварди.

И новата наредба запазва възможностите за затваряне на улици по най-различни поводи, което обикновено води до масови задръствания. Затварянето на улиците и площади ще става със заповед на кмета. Най-дълго за половин година те ще се затварят при ремонти. При бедствия и аварии максималният срок за забрана на движението по пътищата ще е три месеца.

Веднъж седмично ще може да се затваря улица за търговия на открито. Това са т.нар. дневни пазари, каквито има на площад "Македония". За масови спортни и културни прояви, както и за държавни политически и обществени мероприятия, улиците ще могат да се затварят до три дни. За снимане на филми и реклами срокът е едно денонощие. При този случай ще се плаща такса за ползване на публична общинска собственост по наредбата за местните такси и цени на услугите, която предстои да бъде актуализирана, каза неотдавна секретарят на общината Росен Желязков.

От 7 до 19 ч. центърът на града ще бъде затворен за товарни автомобили над 4 тона, както и за автобуси извън градския транспорт. От 9 до 21 ч. пък е забранено влизането на автомобили по ул. "Пиротска" от бул. "Мария Луиза" до бул. "Стефан Стамболов". Денонощна е забраната по ул. "Екзарх Йосиф" между ул. "Г. С. Раковски" и ул. "Г. Бенковски", както и по ул. "Граф Игнатиев" в участъка от бул. "Патриарх Евтимий" до ул. "Цар Шишман" и от ул. "Шести септември" до ул. "Алабин".

Срещу пропуск, издаден от зам.-кмета по транспорта, в забранените улици може да се влиза по изключение при ремонти и зареждане на търговски обекти. Забраните не важат за такситата, както и за каруците, ангажирани за сватби и балове. Всички издадени разрешителни за движение по отменената наредба трябва да се подменят в тримесечен срок. При нарушение на наредбата санкцията е до 500 лв., а за "явно маловажни случаи" - до 50 лв. Не е посочено какво се разбира под маловажен случай.


- - -


Граници на зона "Център":

ул. "Опълченска", бул. "Сливница", бул. "Ген. Данаил Николаев", бул. "Евлоги Георгиев", бул. "България". бул. "Пенчо Славейков", бул. "Ген. Тотлебен", бул. "Ген. М. Д. Скобелев"


Граници на зона "Първа":

Бул. "Константин Величков", ул. "Габрово", ул. "Скопие", надлез "Надежда", ул. "202", ул. "Каменоделска", ул. "Малашевска", ул. "Първа българска армия", ул. "Резбарска", ул. "Васил Кънчев", ул. "Река Велека", ул. "Александър Екзарх", бул. "Мадрид", бул. "Ситняково", бул. "Пейо Яворов", бул. "Никола Й. Вапцаров", бул. "Черни връх", ул. "Сребърна", бул. "Гоце Делчев", ул. "Житница", бул. "Никола Мушанов", бул. "Възкресение", бул. "Константин Величков"




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |