В новините
 
10.02.2005 07:27   Новината е видяна 3576 пъти
В казармата ще се влиза до 27 години
Пределната възраст за влизане в казармата да е 27 години, а не както сега - до 30 години. Това е една от най-важните мерки за разрешаване на проблема с излишните донаборници в армията, които НДСВ предлага да бъдат приети от Народното събрание. Мерките са заложени във внесения от депутата Цонко Киров проект за промени във военния закон. Той трябва да бъде приет до края на мандата на това Народно събрание.


По данни на Генералния щаб в момента около 100 хил. момчета трябва да влязат в казармата. Много от тях са в чужбина и изчакват да навършат 30 години, за да се върнат в България. По сегашния военен закон след тази възраст донаборниците не могат да бъдат викани в армията. Вносителят на проекта Цонко Киров обясни пред "Дневник", че се очаква промяната да засегне между 15 и 20 хил. души.


Възможно е обаче числото да е по-малко, тъй като от Генералният щаб имат успоредно предложение за намаляване на възрастовата граница до 28 години. Техните мотиви са много логични, обясни Киров.


Предложеният от депутата проект предвижда още да бъдат намалени от 3 на 1 годините, през които донаборник може да бъде отлаган по болест. С промяната и с разширения вече списък на болестите, които позволяват отлагане от казармата, може да се прогнозира, че предложените мерки ще обхванат близо 50 хил. донаборници.


Предложенията на НДСВ съвпадат с предвидените от военното министерство промени в закона, чрез които смята да реши проблема с излишните донаборници. Внесеният от Киров проект обаче означава, че отбранителното ведомство ще се въздържи засега да прави предложения. В момента експерти от правната дирекция на министерството пишат изцяло нов закон за военната служба. Той трябваше да бъде приет от Министерския съвет през март, но най-вероятно ще остане за следващото правителство.


Проектът "Киров" предвижда и промяна в системата на привличане на професионални войници. В момента, за да може един мъж да стане рейнджър, той трябва да е отслужил. С предложените изменения това изискване отпада. Така ще се избегне опасността да се блокира професионализацията на армията заради липсата на мъже, които са ходили в казармата. Депутатът предлага още да се увеличи заплащането на рейнджърите.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |