В новините
 
21.02.2005 08:00   Новината е видяна 3842 пъти
Дипломи за големци на съд
На подсъдимата скамейка ще застане екс-ректорът доц.Николай Ралев. Той ръководеше ВУЗ-а трети мандат в противоречие със Закона за висшето образование и неотдавна беше отстранен от поста с решение на Окръжния съд, което обаче доцентът тези дни обжалва пред върховните административни магистрати.

По настоящем доц.Ралев е зам.-ректор по учебната част на най-старото висше училище в Югоизточна България и едновременно с зaтова съвместява длъжността началник на учебния отдел.
Сигналите за извършени поредица закононарушения от академичния ръководител бяха подадени в прокуратурата преди две години от инициативен граждански комитет, в чийто състав се включиха уволнени и пенсионирани преподаватели, журналисти и общественици. Обвинението е по два члена от НК - за престъпления по служба и за издаване на документи с невярно съдържание. Става въпрос за скандалните магистърски дипломи по здравен мениджмънт, с които са се снабдили бившият здравен министър Илко Семерджиев, бившият зам. военен министър Мехмед Джафер, шефът на Комисията по социална политика в парламента Хасан Адем и още няколко десетки депутати и чиновници от миналия и настоящ парламент и кабинет.
Заедно с тези големци прокуратурата ще изкара наяве и имената на бургаски връзкари. Сред тях има представители на политическите, икономическите и медицински среди, които на определен етап са имали влияние и са разпервали чадър върху издателите на ментетата.
Прокуратурата е установила, че богопомазаните студенти са записвани без приемен изпит, за да повишават знанията си в направлението „Следдипломна квалификация". Завършилите по закон такова обучение придобиват удостоверения. Нашият случай обаче отива твърде далеч. Веднага след записването на VIP- възпитаниците ръководството тихомълком ги прехвърляло в задочна форма на обучение по магистърската специалност „Здравен мениджмънт". Така по експресна процедура, за по-малко от две години те придобивали висше образование със съответната диплома за магистърска квалификационна степен.
Запознатите с нередностите в бургаския държавен ВУЗ бяха скептични за изхода от предварителното разследване на доц.Ралев. Причината е, че вузът продължава да се управлява от нелегитимно Общо събрание, в което 44-ма членове са незаконни и въпреки протестните становища и сигналите до Районната прокуратура на двама просветни министри - Владимир Атанасов и Игор Дамянов, тези членове участват в заседанията и мнението им е решаващо при гласуване.
За да стигне наказателното преследване до съдебната зала, през последните няколко месеца са помогнали премиерът, образователното ведомство и част от депутатите на НДСВ, които регулярно се интересуваха от съдбата на висшето училище. Това съобщиха вчера членовете на Обществения комитет за възстановяване на законността и академизма в университета. Междувременно за случващото се в просветното бургаско средище беше информиран и Европарламентът.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |