В новините
 
22.02.2005 11:18   Новината е видяна 11501 пъти
СТОП Тест online пуска Бургаски Свободен Университет
Известният СТОП-тест е най-масовият кандидат студентски вход към висшето образование - с оценката от него се кандидатства за всички специалности на бургаското висше училище с изключение на „Право".
„Разбира се, това ще бъде тестът от миналогодишния изпит. Публикуваме го, за да дадем представа на кандидат-студентите, които едновременно с това ще могат да проверят и знанията си - веднага след решаването на теста излиза и резултатът, във вид на получени точки. Естествено, всеки, който желае, също може да пробва силите си в решаването му", посочи доц. Христозова.
На практика приемната кампания на университета вече стартира. Известии са датите, на които ще се проведат предварителните кандидатстудентски конкурсни изпити - през април това са 23-и и 24-и, когато кандидатите ще могат да се пробват по български език, история и СТОП-тест, същите изпити ще могат да положат на 18 и 19 - юни, на редовната сесия през юли и на последната такава на 18 и 19 август.
Резултатите ще бъдат обявени четири дни след изпитите.
„Оказа се, че бъдещите кандидат-студенти проявяват много голям интерес към предварителните изпитни сесии, които тази година въвеждаме за първи път. И интересът им е мотивиран от това, че за нашия основен приемен изпит - СТОП-тестът - не е необходима специална подготовка, нито пък частни уроци и курсове, защото той проверява една обща култура, една интелигентност.
Освен това, младежите виждат в предварителните изпити нещо като генерална репетиция - да добият представа за атмосферата, за технологичните моменти в изпита дори, което без съмнение ще допринесе за по-доброто им представяне. При това, ако те се представят добре на предварителните сесии и получат една висока оценка, то автоматично си осигуряват едно щастливо и безгрижно лято, а няма да обикалят вузовете из страната и да полагат навсякъде приемни изпити, тъй като при класирането при нас за образуването на бала ще се вземе най-високата получена бележка, независимо от коя изпитна сесия е получена", коментира доц. Христозова.
Според нея не трябва да се пренебрегва и последната сесия - през август. Тогава вече са известни резултатите от всички вузове в страната, минали са всички класирания. Възможността отново кандидатите да се явят на изпит означава, че биха могли да се класират за предпочитаната специалност, а не да запишат някаква не особено долюбвана специалност, просто защото не са се класирали по-напред. „Въпросът не е въобще да бъдеш студент, а да учиш онова, което искаш и което те влече", пояснява зам.-ректорът.
Тази година висшето училище е избрало нов подход в контактите с бъдещите кандидат-студенти. Миналата година, и то чак през април-май, се срещахме с абитуриентите, като ние им гостувахме - наши екипи посетиха всяко едно средно училище, както в Бургас, така и в близките градове. Тази година решихме да направим нещата по друг начин - университетът поема домакинството на тези срещи, тъй като смятаме, че младите хора трябва да получат представа не само за образователните възможности, предлагани от БСУ, но и да се запознаят с университета буквално отвътре. Затова изпратихме 40 покани до всички големи средни училища в областта да ни гостуват. Няколко училища, като СОУ „Йордан Йовков", вече ни гостуваха, през тази седмица очакваме абитуриенти от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий" и от Професионалната гимназия по туризъм, които ще ни посетят заедно със свои преподаватели и своите директори", казва доц. Христозова.
Кандидат-студенският справочник на БСУ е в печатницата и до края на март излиза, увериха от висшето училище. Готови са книжките с тестовете от предните години, които традиционно се издават в помощ на кандидатите.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |