В новините
 
26.02.2005 07:41   Новината е видяна 4475 пъти
Бургас отново домакин на „София Филм Фест НА БРЕГА”.
"Нашето желание и тази година е да можем да представим, филми, които не могат да се видят на бургаския екран. Предпочитанията ни са насочени към европейското кино и кино от латинска америка и страни за които само сме чували че съществува кинеметография. В Бургас ще бъдат представени най- добрите и показателни заглавия. Ще бъдат показани филми от Уругвай и Аржентина и тези филми наистина си заслужава да се видят" - сподели художественият директор на бургаското издание проф. Георги Дюлгеров.
Киноманите в Бургас ще могат да видят 19 заглавия, включени в програмата.
Официалното откриване на форума е с филма „Една от двете” на Алехо Таубе. Аржентинският режисьор ще бъде испециален гост на гала вечерта. Неговият филм вече е получил една от престижните награди на кинофестивала в Солун.
Световна премиера в Бургас ще има и най- новият филм на Вим Вендерс - „Земя на изобилието”.
Тук ще бъдат представени и три нови български филма заснети на 35 мм лента. Тези филми ще направят и своята премиера в Бургас.
Киноманите ще могат да видят филма "Изпепеляване" на режисьора Станимир Трифонов , който получи наградата "Златна роза" на последното издание на фестивала във Варна. Действието на филма се развива в края на Втората световна война и разказва за един класически любовен триъгълник. В главните роли зрителите ща видят Стефан Вълдобрев, Параскева Джукелова и Деян Донков.
В рамките на фестивала ще се представи и филма "Шантав ден" на режисьора Силвия Пешева. Той е награден за дебютен филм.
Премиера ще има и българо-турската коопродукция "Откраднати очи". Негов режисьор и оператор е Радослав Спасов, който прави втори опит в кинорежисурата.
Техните автори също ще пристигнат в Бургас за представянето на творбите си .
Особено любопитна ще бъде срещата с публиката на филма „Поколение: изгубени и намерени” с режисьор Надежда Косева, открил Форума на младото кино в Берлин.

Бургаската програма е екстракт на едни от най-добрите филми, които се представят в целия фестивал. Любопитното е, че има цели 3 латиноамерикански ленти.
Освен филма на Таубе тук са още „Кучето Бонбон” на аржентинеца Карлос Сорин.В него авторът разказва историята на един самотен мъж от Патагония. когато той се сдобива с едно грозновато бяло куче, това променя живота му.
В "Уиски” на уругвайците Хуан Пабло Ребея и Пабло Стол се третират проблемите за неразривните връзки в семейството.
Програмата включва и новите филми на известни режисьори като , Франсоа Озон , който се представя с филма „5 х 2”.
Французинат разказва една Бергманова приказка, но в обратен ред.
Ян Хржебейк от Чехия идва на фестивала с филма си „Нагоре-надолу”.
Амос Гитай представя коопродукцията на Израел, Великобритания и Франция „Обетована земя”.
Исландия се представя с творбата на Фридрик Тор Фридриксон „Хубава земя”.
номинираният за Оскар филм Алехандро Аменабар „Навътре в морето” също ще бъде показа н Бургас в рамкит ана фестивала.
Балканският регион участва с филма на Горан Паскалевич „Сън в зимна нощ”.
В Бургас ще могат да се видяти дебютните филми на режисьори, които са все още непознати в България – „Любов в мислите” на Ахим фон Борис, „Желари” на Ондржей Троян, „Контрол” на Нимрод Антал, „Старици” на Генадий Сидоров.

Две награди ще бъдат връчени на форума в Бургас. Тази на Община Бургас и наградата на публиката.
"Наградата на публиката, която ние връчваме ценя много високо. Считам я за изключително обективна, защото я гласува един постоянен контингент от зрители, които успяват да видят всички филми. Точно тези хора успяват да съпоставят това, което виждат.Надявам се че и тази година наградата ще има същата висока художествена стойност, като и миналата година. Тогава зрителите избраха един от най- добрите филми на фестивала" допълни още Георги Дюлгеров.
Домакин на феста отново ще е кино "Тракия". Билети ще се продава както на касата на киносалона, така и на касата на театър "Адриана Будевска".
Фестивалът се провежда под егидата на кмета на Бургас Йоан Костадинов.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |