В новините
 
02.03.2005 07:15   Новината е видяна 3989 пъти
Твърди се, че БТК сменя навиците на потребителя
"Монитор" 1 март 2005 , 21 стр.
БТК сменя навиците на потребителя
Говорим за 30 ст. на минута до САЩ и Австралия от 1 април

Валентин Георгиев

От 1 април БТК ще промени принципа на ценообразуване на телефонните услуги в България. Това ще доведе до промяна на навиците на нейните абонати да говорят и ще измени потреблението на фиксиран телефон. Идеята е да се промени представата за това, че колкото по-малко се говори, толкова по-малко се плаща, обясняват от телекома новата си философия.
Наблюденията на експертите показват, че всички тарифи на телекомуникационни оператори на пазара /мобилни и фиксирани/ са формирани именно на този принцип ­ колкото повече, толкова повече. Поради тази причина средната продължителност за всички разговори по фиксирани и мобилни мрежи е не повече от 3 минути, като тази на мобилните оператори е около минута.
Дългите разговори плашат потребителите, защото се смята, че по този начин месечната им сметка ще се увеличи прекалено много. За първи път чрез цените си БТК прилага маркетинговия подход на "падащата цена", който стимулира продължителното и свободно ползване на услугата, твърдят от компанията.
Простият принцип е: вдигаш слушалката и говориш максимално дълго. За градски разговор се таксува 11 стотинки първоначална такса и после стотинка и половина за всяка минута. В момента се таксува 9 стотинки на един импулс, който се отброява на всеки 4 минути. Това означава, че за 4 минути сега се заплаща 9 стотинки, а след 1 април ­ 17 стотинки / 11 стотинки първоначална + 4 по 1,5 стотинки/ . По този начин да се говори само 4 минути ще излиза почти двойно.
Не такава е картината ако обаче се говори двойно повече
Например 9 минути. След осмата минута разговорът вече е ефективен, защото по досегашната тарифа се заплатща за 3 импулса, т.е. 27 стотинки, а по новата 24,5 стотинки /11 ст.+9 минути по 1.5 ст. /.
В същото време междуселищните разговори към първата зона/ градовете в рамките на една и съща възлова централа/ са ефективи при същата продължителност, защото цената им е изравнена с тази на обикновения градски разговор. След деветата минута вече ще се пести от разговорите си.
Много по-изгодни стават и разговорите в часовете на слаб трафик ­ от 9 вечерта до 7 сутринта, събота и неделя и на официалните празници.Там за 11 стотинки първоначална такса /13 ст. с ДДС/ може да се говори твърде продължително. Ефективността е отрицателна единствено за първите 9 минути, защото до края на март един импулс в часовете на слаб трафик се отброява на всеки 9 минути и струва 9 стотинки. От първи април обаче, на 10-тата минута разговор ще се пестят 7 стотинки, а на деветнадесетата минута ­ 16 стотинки. Ако се говори два часа пак ще се плаща само 11 стотинки, а ще се пестят 97 ст.
При абонатите, които досега са провеждали разговори с I Зона ефективността е още след 3-та минута, защото в момента един импулс от 9 стотинки се отброява на всеки 2,5 минути. Това означава, че по новите цени за третата минута ще се плаща само 15.5 стотинки / 11ст. + 3 мин. по 1.5 ст./, а при сегашните ­ 18 стотинки без ДДС.
За абонатите, които провеждат междуградски разговори към II Зона ефективността е също след края на 3-та минута. Тук един импулс от 9 стотинки сега се отброява на всяка минута. По новите цени една минута разговор ще струва 4 стотинки, което значи, че до 3 минути ще се платят 23 стотинки /11ст.+ 3 по 4 ст./, а при старите цени сметката е 27 стотинки.
За абонатите, които провеждат междуградски разговори от и към III Зона ефективността е още след 2-та минута, защото в момента един импулс от 9 стотинки се отброява на всеки 30 секунди. По новите цени една минута разговор ще струва 10 стотинки, което значи, че за 2 минути ще се плати 31 стотинки /11ст.+ 2 мин. по 10 ст./, а при старите цени ще се плати 36 стотинки.
Фиксираният телефон остава най-евтин и при международните разговори
Най-голямото спестяване по новата тарифа ще има при разговорите с Армения, Китай и Южна Африка, където досега се плащаше по 90 стотинки на минута, а вече ще се плаща 36 стотинки. Голямо спестяване има и при разговорите със САЩ, Израел, Канада и Австралия. Там ефективното намаление е 58, 33%, защото досега минутата струваше 72 стотинки, а новата цена е 30 стотинки. С Германия, Белгия, Русия, Унгария, Португалия, Италия, Швейцария, Испания, Полша и др. ще се спестява 33,33%, защото сегашната цена е 45 стотинки, а след първи април ще се заплащат само 30 стотинки.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |