В новините
 
30.07.2003 09:01   Новината е видяна 4574 пъти
ВРИВ ВЪВ УНИВЕРСИТЕТ

Мощен взрив разтърси Технческия университет в Бургас вчера. Силната експлозия избухнала в 15:45 в лаборатория "Земя и органична химия". Няма сериозно пострадали студенти и преподаватели. По първоначални данни 7 души са откарани в бургаската болница леко обгазени и оставени там за наблюдение, съобщиха от РДВР, но според ръководството на университета пострадалите са 9, като двама са в по-тежко състояние. От взривната вълна са изпочупени стъклата на лабораторията и част от съседните сгради. Полицейски авто-патрули са отцепили района веднага след инцидента след подадения сигнал за пожар в РСПАБ.



Причината за взрива е бил опит извършван от инженер-химик от университета и лаборантка . Те са синтезирали йодиди от киселина и основи, от които се получават соли. Заради повишените температури навън, се получава реакци, при която елементите се свързали с кислородът и предизвикали взрива.


Ефектът е силен гръм, но не се отделят отровни съединения, обясниха преподаватели от университета. По този начин са правели стандартните атракционни бомбички. Инженерът и лаборантката не са пострадали.


Полицята разследва случая.


в. КОМПАС




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |